Zbog čega kiselina u želucu izaziva gorišicu?

Zbog čega kiselina u želucu izaziva gorišicu?

Želudačna kiselina je problem sa kojim se susreće sve veći broj odraslih osoba. Razlozi za pojavu gorušice mogu biiti različiti i variraju od stresa do problematičnog varenja i osetljivog želuca.

Simptomi gorušice su krčanje creva, podrigivanje, gorak ili kiseo ukus u grlu i osećaj pečenja u grudima, gorušicu. Osećaj pečenja se najčešće pojavljuje nakon uzimanja hrane i može da produži i nekoliko sati nakon toga. Zbog čega se javlja gorušica?

Kada čovek jede, hrana se kreće ka želudcu kroz jednjak, koji je dužine 25-30 cm i nakon toga ulazi u želudac. Veza između želuca i jednjaka je sfinkter jednjaka- mišić u obliku prstena koji se otvara prilikom prolaska hrane i zatvara kada hrana uđe u želudac.

Kada ovaj mišić ne može da normalno ispunjava svoju funkciju, kiselina iz želuca počinje da ulazi u jednjak u samoj obradi hrane. Na taj način, kiselina nadražuje sluzokožu i izaziva karakterističan osećaj pečenja, koje može da produži i nekoliko časova nakon obroka.

Ako imate gorušicu nemojte se sami lečiti, već je najbolje da konsultujete lekara. Drugi važan momenat u borni protiv gorušice je pravilna ishrana.

Hrana i namirnice koje izazivaju kiselinu treba da se izbegavaju, a to su paradajz i paradajz sosevi, nana, čokolada, luk, kafa, alkohol, masna i ljuta hrana. Poslednji obrok treba da bude najmanje 2-3 sata pre spavanja, nemojte da prejedate i ne nosite tesnu odeću, jedite više namirnica sa visokim sadržajem belančevina i niskim sadržajem masnoća.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji