Nana

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196242
Nana

Nana, biljka poznata i pod nazivima divlja nana, metvica, menta, je začin široke primene. Na balkanskoj trpezi ona je neizostavni deo u pripremanju jela od pasulja, kao i u začinjavanju pojedinih vrsta mesa. Osim kao odličan dodatak jelima, nana je biljka bogata brojnim korisnim supstancama. Zahvaljujući njima, nana se danas koristi kao spazmolitično sredstvo, lokalni anestetik i antiseptik.

Nana povećava sekreciju u želucu i crevima, izaziva širenje koronarnih krvnih sudova i to je samo mali deo njenih blagotvornih dejstava, koje ova biljka ima na naš organizam.

Latinski naziv nane je Mentha spicata, kao sinonim se koristi i Menta Viridis. Poznata još i kao metvica, nana je zapravo vrsta mente, koja raste u centralnoj i južnoj Evropi. Nana je višegodišnja zeljasta biljka iz familije usnatica, koja dostiže visinu od 30-100 cm, sa listovima dugim 5-9 cm, širokim 1, 5 - 3 cm, koji imaju zupčaste ivice. Cveta u obliku klasaste cvasti, a svaki cvet je roze ili bele boje, dužine i širine oko 2, 5 - 3 cm. Nana najbolje uspeva na vlažnom zemljištu.

Najrasprostranjenija vrsta je ljuta ili pitoma nana (mentha piperita – pepermint), višegodišnja zeljasta biljka. Ona se ne može sresti kao nekultivisana biljka, jer je dobijena ukrštanjem. O ovoj hibridnoj vrsti pronađeni su tragovi još u Srednjem veku, a danas je nana široko rasprostranjena u celom svetu.

Sastav nane

Sadrži veliki broj eteričnih ulja, među kojima je i mentol (do 50-60%). Količina aromatičnih ulja u ovom mentinom rođaku je do 3%, ali sastav je različit, što zavisi od vrste i klimatskih uslova u kojima raste ili se gaji. Kvalitet ulja zavisi i od količine drugih komponenata, kao ketona jasmon.

Količina ketona menton u eteričnom ulju nane je oko 10-15% i ima naglašen svež i prijatan miris. U svom sastavu sadrži još i mentofuran, izomentol, neomentol, pulegon, piperiton, pinen, limun, cineol. Listovi nane sadrže oko 6-12% tanina, gorke materije, flavonoide, nikotinsku kiselinu, kao i njen amid, karotenoide i još drugih važnih korisnih materija.

pasulj sa kupusom

Čuvanje nane

Da li ćete kupiti svežu, ili suvu nanu, stvar je ličnog izbora, ali imajte u vidu da je suva nana aromatičnija. Ako ipak kupite svežu, možete da je sačuvate nekoliko dana ako je uvijete u vlažnu krpu i u stavite najlon kesu, pa u frižider.

Kada kupujete suvu nanu, obratite pažnju na njenu boju - treba da bude svetlo zelena, što će vam garantovati da je biljka sveža. Previše tamna boja je znak, da je dugo stoji osušena, i da je izgubila deo predivne arome. Čuvajte suvu nanu u dobro zatvorenoj tegli nekoliko meseci.

Kulinarska primena nane

Nana je višegodišnja zeljasta biljka, od koje se u kulinarstvu uglavnom upotrebljavaju listovi. U svežem ili suvom stanju, oni su odličan začin za salate i supe. Jela od pasulja neće imati onaj specifični, omiljeni ukus bez nane. Sa dodatkom nane pripremaju se i različite gozbe od povrća, priprema konzervirana hrana sa mesom ili bez mesa, i mnoga druga jela.

Nanu karakteriše prijatan miris i lagano ljut ukus. Nana se koristi za pripremanje pirea od spanaća, janija i paprikaša od jagnjetine i ovčetine, za dinstana mesa i mesa na pari, kao i za kuvanu teletinu ili svinjetinu. Međutim, treba biti pažljiv sa upotrebom nane - zbog jake arome, treba ga pažljivo ukopiti sa ostalim začinima, zsto što može da markira njihov miris i ukus.

Korist od nane

Nana sadrži mnoga blagotvorna i lekovita svojstva za čovekov organizam. Nana je odlično sredstvo za umirenje grčeva u crevima, poboljšava njihov tonus i pomaže varenju hrane. Čaj od listova nane pomaže kod kolitisa, enterokolitisa, dijareje, gasova i nadutosti stomaka, kao i kod tegoba kod mesečnog ciklusa. Brojni načini za primenu nane kao začina i kao lekovitog bilja poznati su još od davnina.

začini

U našoj narodnoj medicini koriste se listovi i eterična ulja iz nane. Konkretnije, oni se koriste kao lekovito sredstvo kod bolova u stomaku i u grudima, kao i kod nazeba, oboljenja žuči i jetre. Nana je stimulans kod fizičke i umne premorenosti, osvežava, pomaže kod stomačnih problema. Čaj od nane smiruje želudac kod povraćanja, smanjuje gađenje.

Nana se koristi i kao sredstvo za poboljšanje apetita, a istovremeno poboljšava varenje, smanjuje kiseline u želudačnoj tečnosti, zaustavlja grčeve u stomaku. Osnovna dejstva nane su spazmolitičko, umirujuće, protivupalno i dejstvo pritiv bolova.

Nana se koristi kao pomoćno sredtvo kod obolelih sa zapaljenjima bronhija i pluća, kod kardio-vaskularnih oboljenja, oboljenja sistema za varenje, ginekoloških oboljenja i drugih.

Nana deluje stimulativno i osvežava. Široka primena u medicini dopunjuje se odličnim kvalitetima njenog eteričnog ulja. Zahvaljujući njoj glavobolja i migrena brzo prolaze, i uopšte nana smanjuje stres u organizmu čoveka. Postoje tvrdnje, da čaj od nane može da utiče povoljno kod pojave hemoroida.

Ako patite od zubobolje i upala desni, preporučije se da ispirete usta nanom, a takođe i kod bolova u grlu. U tu svrhu, potopite listove nane u crno vino u odnosu 1:10 i držite ih 8 dana. Ako imate zadah, koristite po 2 supene kašike nane nakon jela. Dokazano je i pozitivno delovanje nane pri spoljašnjoj upotrebi, kada se koristi kao obloga kod osipa na koži, modrica i prištića.

Za unutrašnju primenu prelijte 2 sušene kašike nane sa 500 ml vrele vode, i ostavite tako da odstoji 1 sat. Pijte po 100 ml pre jela, 4 puta dnevno, zaslađeno medom.

Štetnost nane

Jedino štetno delovanje nane, vezano za njenu upotrebu, može biti alergija na ovu aromatičnu biljku. Ponekad se ne preporučuje udisanje isparenja od ulja ove biljke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Povezani recepti