Nema čoveka koji može odoleti mirisu sveže prženih girica ili pohovanoj beloj ribi, ali samo uz uslov da taj miris dolazi iz neke kafanice na obali ili iz fensi restorana. Međutim, kada ovaj miris već treći dan nikako da se izgubi iz kuće u kojoj smo pržili ribu, svaki put se kunemo da je to poslednji put da smo pržili ribu u kući.
Još neprijatnije je kada iznenada otkrijemo da je tiganj u kome smo pržili ribu zadržao taj miris i produžava da miriše iako smo ga nekoliko puta oprali. Ovo ne treba da vas baca u očaj, jer ukljanjanje mirisa ribe iz tiganja je u suštini veoma prosto.
Jedan od efikasnijih domaćih trikova za ukljanjanje mirisa ribe iz tiganja je da u njega sipate sveže mleko i da ga ostavite da odstoji najmanje 15 minuta. Za to vreme, kazein, koga ima u mleku, upiće neprijatni miris, a vama preostaje samo da operete tiganj nakon toga.
Miris ribe iz tiganja i iz drugih posuda možete ukloniti i uz pomoć limuna i pomorandži. Južno voće oljuštite, kore prelijte vodom i prokuvajte, po mogućnosti u posudi koja je zadržala miris ribe. Nakon nekoliko minuta možete isprati posudu. Iznenadićete se kada otkrijete da od neprijatnog mirisa nema ni traga.
Možete da probate da odstranite miris i tako što ćete direktno protrljati posudu polovinom presečenog limuna ili da je potopite u rastvor sirćeta i vode u odnosu 1:1. Još trikova za efikasno ukljanjanje neprijatnih mirisa iz kuće možete otkriti na našem sajtu.
Komentari