Losos je jedna od najpoznatijih vrsta ribe koja igra važnu ulogu u svetu specijaliteta morske kuhinje.
Njegov ukus i hranljivi kvaliteti su neprocenjivi, što losos čini vrednim, ali i skupim i veoma omiljenim proizvodom u brojnim receptima.
Najbitnije pitanje koje se postavlja nakon kupovine ne samo lososa već i bilo koje vrste ribe je kako čuvati ribu. Ako ste kupili svog lososa, ali se pitate kako da ga čuvate u frižideru i koliko dugo će biti dobar za jelo, evo nekoliko saveta:
- Da biste sačuvali sočnost vašeg lososa u frižideru, preporučljivo je da ga stavite u činiju punu leda neposredno pre nego što ga stavite u frižider;
- Sočnost lososa može se sačuvati i uz pomoć jabukovog ili limunovog sirćeta. Ako koristite limun, samo ga poprskajte pre nego što ga stavite u frižider, a ako koristite sirće, njime navlažite krpu u koji ćete umotati ribu;
- Obavezno pokrijte lososa pre nego što ga stavite u frižider - za tu svrhu koristite krpu ili foliju;
- Ne čuvajte lososa u blizini druge gotove hrane, jer će to dovesti do toga da riba upije mirise.
Ako su temperature skladištenja između 0 i 2 °C, onda će losos biti jestiv u periodu od 7 do 10 dana. Ako je riba zatvorena u vakuumu, onda može da se čuva do 45 dana na temperaturi od -4 do -7 °C, a do 30 dana na temperaturi od 0 do +6 stepeni.
A ako ste dobro sačuvali lososa, možete ga koristiti u receptima za:
- pečeni losos;
- predjela od lososa.
Komentari