Bonapeti.rs»Saveti»Suvi kvasac - kako raditi sa njim i kada ga koristiti?

Suvi kvasac - kako raditi sa njim i kada ga koristiti?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4515940
Suvi kvasac - kako raditi sa njim i kada ga koristiti?

Aktivni suvi kvasac je odličan za upotrebu u hlebu, koji se može brzo pripremiti, kao i za posne vrste hleba kao što su bageti i kifle. Pogodan je, jer ima duži rok trajanja i lakše se čuva.

Aktivni suvi kvasac je fina, zrnasta supstanca koja dolazi u pakovanjima, kesicama ili teglama u vašoj prodavnici.

Kada koristite suvi kvasac kod kuće za pečenje hleba, važno je prvo da aktivirate kvasac.

Dodajte 1 punu kašičicu suvog kvasca u otprilike čašu tople vode (nešto iznad telesne temperature) zajedno sa pola kašičice šećera, malo mleka i promešajte.

Ostavite čašu prekrivenu vlažnom krpom ili prozirnom folijom da bi se aktivirao kvasac. Ovo traje oko 15 minuta. Kvasac treba da formira mehuriće. I spreman je za upotrebu u vašem receptu.

Ako nema mehurića i zrna kvasca su na površini vode, onda kvasac više nije živ. Razlog može biti nepravilno skladištenje ili izlaganje visokoj temperaturi. U tom trenutku, najbolje je da bacite kvasac i kupite novi suvi kvasac.

Ključno je da ne dodajete so direktno u kvasac, jer će to deaktivirati kvasac. Ako se uz brašno, vodu i druge sastojke doda so, vaš kvasac će biti aktivan i delovati mnogo bolje.

S druge strane, malo dodatog šećera pomaže kvascu da se hrani.

Suvi kvasac deluje jednako dobro kao i sveži kvasac u većini recepata za hleb, sve dok se prvo aktivira na ovaj način. Ovo je prvi korak u većini recepata za hleb, a uverite se da je kvasac pravilno aktiviran i obezbediće mekano i dobro naraslo testo za pogaču.

Sa aktiviranim kvascem možete pripremiti:

- ukusne kiflice;

- vazdušaste krofne;

- ili pecivo sa viršlama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji