Navikli smo da koru od banane smatramo otpadom i da je izbacujemo, kada pojedemo unutrašnjost ovog voća. Pokazalo se, međutim, da je to velika greška, koja se pre svega čini od stanovnika država u Evropi i Americi, jer oni nemaju informaciju o korisnim svojstvima kore od banane.
Sa druge strane, stanovnici Azije su dobro upoznati sa korisnim svojstvima kore od banana. Oni ne samo da ne bacaju kore od banana, već čak i kuvaju sa njima. Ponekada pripremaju prženu bananu direktno sa korom, dok drugi put kuvaju samo koru.
Kora od banane je bogata nizom korisnih vitamina i minerala i zbog toga je nikako ne treba bacati. Ona sadrži najviše kalijuma i vlakana koja se rastvaraju u vodi. U kori ima i triptofana, koji ima direktan uticaj na nivo serotonina u organizmu.
Kora od banana sadrži i lutein, koji je moćan antioksidant, koji štiti oči od štetnog dejstva slobodnih radikala.
Komentari