U shvatanju većine ljudi, hmelj je prosto jedan od osnovnih sastojaka u pivarama i zahvaljujući njemu možemo da pijemo ukusno pivo. Istina je, ipak, da je hmelj lekovita biljka, koja sa sobom nosi niz koristi za naše zdravlje.
Za proizvodnju piva, čajeve i meleme od hmelja koriste se uglavnom cvasti hmelja u obliku šišarke, koji u sebi sadrže mnogo eteričnih ulja. Ova eterična ulja sa sobom donose antispazmodična, umirujuća i opuštajuća dejstva hmelja.
Hmelj ima karakteristiku da ubrzava varenje, deluje kao diuretik i budi apetit. Pored toga, hmelj pomaže i kod anemije i deluje prijatno na vaskularni sistem, jer prečišćuje krv.
Korisna svojstva hmelja se ne završavaju samo sa izbrojanim karakteristikama do sada. On deluje umirujuće na nervni sistem i posebno je koristan kod alkoholnog delirijuma, nesanice i osećaja uznemirenosti.
Hmelj ima široku upotrebu kod lečenja angine pektoris i drugih oboljenja srca. Njegova redovna upotreba smiruje sindrom nadraženih creva i umiruje napade kolitisa. Koristan je i kod upornog kašlja, temperature i pomaže kod smanjenja upala.
Ipak, pre nego što počnete da koristite hmelj u obliku obloga ili melema, morate da znate da je hmelj kontraindikativan kod ljudi koji su imali udar, stenokardiju ili infarkt miokarda.
U principu se ne preporučuje upotreba hmelja u velikim dozama ili u previše dugačkom vremenskom periodu i kod žena koje doje, jer može da dovede do zaustavljanja proizvodnje mleka.
Komentari