Zbog čega su dunje korisne?

Zbog čega su dunje korisne?
Fotografije: bonapeti.rs

Korisna svojstva dunja su poznata čovečanstvu od davnih vremena. Veruje se da je čak i otac medicine, Hipokrat preporučivao ovo voće kao lek za gastrointestinalni trakt. Zbog toga što u dunjama ima visokog sadržaja tanina, obično se koriste u narodnoj medicini u obliku sirupa i želea.

Dunje su bogate fruktozom, ​​glukozom, pektinskim jedinjenjima, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom i bakrom. Čak i u njihovim semenkama postoji više biološki aktivnih supstanci koje deluju pozitivno na organizam.

Dunja se ne preporučuje kod zatvora i pleuritisa, ali kompot od dunje i kuvane dunje su izuzetno korisni za ljude koji pate od upala želudca i iritacije stomaka.

Pečene ili kuvane dunje su odličan lek protiv povraćanja, a sok od zrele dunje je prirodni antiseptik. Posebno se preporučuje kod ljudi koji boluju od respiratornih oboljenja.

Zahvaljujući povoljnom mikro i makro elemenatima koje dunje sadrže, sirup ili čaj od dunje su korisni u borbi protiv cistitisa, kao i kod izražene astme.

Pacijenti sa astmom mogu da piju čaj od semenki dunje da bi poboljšali svoje stanje. Seme dunje mora se kuvati celo i nikako se ne sme mleti, jer sadrži otrovnu supstancu amigdalin.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji