Sazdrma je prehrambeni proizvod pripremljen od kuvanog ili prženog mesa u sobstvenoj masnoći, začinjen različitim začinima i nakon toga stavljenog u životinjski želudac ili različite veštačke omotače. Ovo je delikates od mesa koji nam dolazi iz turske kuhinje.
Najčešće se sazdrma priprema od ovčijeg, goveđeg, a negde i od svinjskog mesa ili u kombinaciji svih tih mesa. Ponekada možete pronaći i sazdrmu od mesa divljači, kozijeg ili pilećeg mesa. Kakvo god meso da odaberete, ono treba da bude usitnjeno na sitne komade i da se zatim termički obradi. Začini, koji se najčešće koriste za sazdrmu su lovorov list i biber. Smatra se da je prava sazdrma ona od goveđeg ili ovčijeg mesa.
Predlažemo vam jedan način pripreme sazdrme. Potrebno vam je 5 kg mesa ovna ili goveđeg mesa, 2 lovorova lista, 50 g mlevenog bibera, 15-20 kašičica soli i 5 kašika masnoće. Potreban vam je i jedan životinjski želudac, ovčiji, goveđi ili svinjski.
Nasecite meso na male komade i skuvajte ga. Nakon toga ga ispržite u masnoći i začinite začinima. Napunite želudac smesom, ušijte ga i lagano ga skuvajte. Ocedite dobro i pritisnite napunjeni želudac nekim teretom da stoji tako 1 dan, kako bi se oblikovao. Nakon toga stavite sazdrmu na mesto sa dobrim protokom vazduha na nekoliko dana da se isuši.
Pogledajte i neke recepte sa sazdrmom: Supa od krompira i sazdrme, Čorba od sočiva sa sazdrmom i Krompir sa sazdrmom u rerni.
Komentari