bonapeti.rs»Saveti»Da li su pečurke alergeni?

Da li su pečurke alergeni?

AdminAdmin
Glavni urednik
24136
Da li su pečurke alergeni?

U poslednje vreme sve više se govori o alergijama na različite vrste namirnica i hrane. Čak je usvojeno mnogo normativa i propisa koji nalažu da se alergeni obeležavaju na proizvodima, pa čak i u restoranima, kako bi ljudi bili informisani.

Pre nego što odgovorimo na pitanje, da li su pečurke alergen, treba da razjasnimo neke stvari - na prvom mestu šta je to alergija, alergijska reakcija i najviše - šta je alergen.

Alergija na hranu predstavlja reakciju imunog sistema na određenu namirnicu, koji ima ulogu alergena.

Obično se alergijske reakcije javljaju odmah nakon konzumiranja određenog proizvoda ili namirnice. Loša vest je to, da se reakcija na određenu namirnicu može stvoriti koju ste godinama koristili bez ikakvog problema.

Alergeni su supstance sa antigenim dejstvom, koje imaju sposobnost da izazovu alergijsku reakciju u ljudskom organizmu. Prema ovoj definiciji, alergeni su polen biljaka, različite namirnice životinjskog porekla, pčelinji otrov, neki metali i dr.

Veoma često hranljive namirnice mogu biti alergeni. Prema stepenu alergijske aktivnosti stručnjaci razlikuju tri vrste namirnica - visoko alergijske, srednje i nisko alergijske proizvode.

I ovde, na žalost svih obožavalaca šnicli u sosu od pečuraka ili ukusnih punjenih pečuraka moramo da kažemo da su pečurke alergen i to iz grupe visoko alergijskih namirnica odmah pored kravljeg mleka, ribe, jaja, čokolade, soje i kikirikija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji