Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Priroda alergena Reakcija tela prilikom konzumiranja određene hrane je zbog prijema alergena....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Pečurke spadaju u neobične organizme, koji se nalaze na prelazu između carstva biljaka i carstva životinja. U 17. veku su neki Evropljani smatrali da su pečurke kreacija đavola....
Koje namirnice su alergeni?Koje namirnice su alergeni?
09. jun
Jaja Jaja su alergen, jer se sastoje od različitih vrsta proteina. Neki od proteina mogu biti jaki alergeni. U nekim slučajevima postoji alergija na žumance....
Da li su dunje alergen?Da li su dunje alergen?
18. avgust
Dunja nije jedan od najjačih alergena, ali je važno napomenuti da konzumacija bilo koje hrane, uključujući i dunju, može izazvati specifičnu reakciju....
Da li su korisne semenke lubenice?Da li su korisne semenke lubenice?
09. dec.
Najpogodnije voće za vruću letnju sezonu nesumnjivo je lubenica. Slatka, ukusna, sa visokim sadržajem vode, šta drugo može da nam treba. Pored toga, većina dama je čula za dijetu sa lubenicom, čiji je uspeh druga tema za...
Da li su zelene banane korisne?Da li su zelene banane korisne?
23. okt.
Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala. Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži: • Vlakna: 3, 1 g • Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa • Vitamin...
Da li su korisne koštice kajsije?Da li su korisne koštice kajsije?
09. avgust
Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta...
Da li su korisne sušene kajsijeDa li su korisne sušene kajsije
09. avgust
Sušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji ima tonizirajući efekat i pomaže u brzom sagorevanju masti. Pet sušenih kajsija obezbeđuju...
Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?
10. jul
Iskusni sakupljči pečuraka će vam reći da su sve pečurke jestive, ali neke od njih samo jednom....
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
PečurkePečurke
05. sep.
Kulinarska upotreba pečuraka Glavno pravilo pre obrade pečuraka je da se pečurke operu detaljno pod hladnom tekućom vodom....
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Da li je beli luk alergen?Da li je beli luk alergen?
25. dec.
Budući da je beli luk uključen u širok spektar namirnica, ljudima koji su alergični na njega savetuje se da svaki put pre kupovine proveravaju sastojke unapred upakovane hrane....
Da li treba ljuštiti pečurke?Da li treba ljuštiti pečurke?
30. avgust
Mnogi kuvari preporučuju da se pečurke oljušte, ali da li treba ljuštiti pečurke i zašto postoji takvo verovanje. Čišćenje pečuraka treba da bude posebno pažljivo, jer su one nežne i sa lako ranjivom površinom....
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom. Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
Koji je najbolji i najzdraviji majonez To je uglavnom zbog jaja, koja su često alergen. Naravno, najukusniji i najkorisniji majonez je onaj koji sami napravite kod kuće....
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
Da li imate višak kilograma?Da li imate višak kilograma?
26. maj
Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...