Čak se i najboljim domaćicama desi da nekadapresole jelo. Ima različitih načina da spasite presoljeno jelo.
Možete da skuvate jedan ili dva krompira u šerpi sa jelom. Krompir upija so i nakon toga ih možete ukloniti iz jela. Određenim jelima možete staviti sirće. Ovaj trik možete da iskoristite u nekim supama, čorbama i različitim salatama.
Drugi način da spasite presoljeno jelo je da u šerpi sa jelom na nekoliko minuta prokuvate jabuku nasečenu na komade. Nakon toga, izvadite jabuku.
Možete popraviti grešku sa presoljenim jelom i sa veoma malo sode bikarbone. Ali zaista treba da stavite sasvim malo sode - samo na vrh noža. Drugi trik, koji takođe možete iskoristiti, je da u jelo stavite sok od limuna ili paradajz sok.
Pored soka od paradajza, možete koristiti i paradajz pastu. Vi ćete proceniti, na osnovu jela, šta više odgovara. U presoljeno jelo možete dodati i malo šećera. Na taj način ćete omekšati slani ukus.
U određena jela možete da dodate pavlaku i da na taj način neutrališete so, koja je višak. Za presoljena jela možete iskoristiti i pirinač. On takođe veoma dobro guta prekomernu količinu soli.
Presoljena supa ili čorba može se spasiti i sa drugim trikom. U čistu krpu sipajte pirinač ili brašno, zavežite i prokuvajte.
Potopite zavežljaj na nekoliko minuta u tečnost koja vri i izvadite ga. Pirinač i brašno imaju osobinu da upijaju so iz jela. U presoljene čorbe možete da dodate limun, sok od limuna ili sirće.
Možete dodati i testeninu i ona će takođe upiti višak soli. Druga mala tajna, koju možete primeniti je da u čorbu dodate sirovi luk.
Ako presolite kuvano povrće, prosto ga možete isprati ispod česme. Nakon toga ga možete iskoristiti za pripremu jela, a na taj način ćete normalizovati količinu soli i upotrebićete i presoljeno povrće.
Komentari