Biljni izvor proteina, vlakana i kalijuma, crveno sočivo je jeftino i ukusno jelo koje je prepuno hranljivih materija. Jedna od karakterističnih karakteristika crvenog sočiva je da sadrži više proteina i kalijuma od većine drugih vrsta sočiva.
Jarko crvenog izgleda, malo se lakše lomi i ima kašastu teksturu kada se skuva. Takođe ima nešto slađi ukus od drugih vrsta sočiva.
Hranljiva vrednost 1/4 šolje suvog (nekuvanog) crvenog sočiva
- Kalorije - 190;
- Ukupni ugljeni hidrati - 33 g;
- Šećer - 1 g;
- Vlakna - 7 g;
- Ukupna mast - 0,5 g;
- Zasićene masti - 0 g;
- Proteini - 12 g;
- Natrijum - 0 mg;
- Kalijum - 500 mg;
- Gvožđe - 3 mg.
Iako su sve vrste sočiva odlični izvori proteina, crveno sočivo ima blagu prednost u odnosu na zeleno, braon i francusko sočivo, dostižući 12 grama za svaku porciju od 1/4 šolje.
Dok su sve vrste sočiva dobar izvor kalijuma, crveno sočivo je najvažniji. Sadrži 500 mg kalijuma po porciji od 1/4 šolje, u poređenju sa samo 325 mg u žutom sočivu i 430 mg u zelenom sočivu. Ako želite da povećate unos kalijuma, crveno sočivo je odlična opcija.
Možda najveća mana izbora konzumacije crvenog sočiva u odnosu na neke druge vrste je to što sadrži više kalorija od bilo koje druge proučavane vrste sočiva.
Ako želite da smanjite ugljene hidrate ili sledite dijetu sa malo ugljenih hidrata, odabir crvenog sočiva neće biti najbolja opcija za vas, pošto crveno sočivo sadrži 33 grama ugljenih hidrata po porciji od 1/4 šolje .
U zaključku, može se reći da su razlike između nutritivnih vrednosti crvenog sočiva i drugih vrsta sočiva minimalne. Uprkos ovim skromnim razlikama, svako sočivo (uključujući crveno) je prepuno hranljivih materija i nudi mnoge zdravstvene koristi.
Tako da ne možete propustiti delikatese kao što je čorba od crvenog sočiva. Ova sorta sočiva je takođe idealna za pripremu priloga od crvenog sočiva ili salate od sočiva.
Pogledajte više kako pravilno kuvati crveno sočivo.
Komentari