bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi vino od malina?

Kako se pravi vino od malina?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3872k2k
Kako se pravi vino od malina?

Verovatno znate da maline sazrevaju u junu i julu. Veoma su ukusne i veoma dobro mirišu. Pored svog ukusa maline imaju i mnoge koristi za naše zdravlje.

A najbolji deo je što od njih možemo napraviti dobro vino od malina. Za ovo su nam potrebne ukusne maline, voda, šećer i ... malo veštine. Sada ćemo vam dati nekoliko recepata koji će vam omogućiti da pripremite vino od malina kod kuće.

Recepti za vino od maline

Recept 1

Potrebni proizvodi: 1 kg malina, 500 g šećera i 1 litar vode.

Način pripreme: Neoprane, maline se stavljaju u teglu od 3 litra i izgnječe. Dodajte 300 grama šećera i 700 ml vode. Dobro promešajte da se šećer rastvori. Jedan kraj male cevi stavite u teglu (pravi se zbog ugljen-dioksida). Tegla se zatvara poklopcem na kome je napravljena rupa za cev. Tegla se stavlja na tamno mesto da odstoji na sobnoj temperaturi 10 dana. Nakon isteka ovog vremena, tečnost se filtrira kroz gazu.

U isceđeni sok od maline dodajte 100 g šećera, koji je prethodno rastvoren u 300 ml vode. Teglu ponovo zatvorite istim poklopcem i ostavite još 3 dana. Zatim dodajte još 100 g šećera, koji je rastvoren u vodi. Ostavite ponovo da odstoji 10 dana i da fermentiše. Kada prođu ovi dani, fermentacija bi trebalo potpuno da prestane, a to postaje sigurnije kada se doda 200 ml votke. Gotovo vino se flašira i dobro zatvori.

Recept 2

Proizvodi: 5 kg malina, 3 kg šećera, 5 litara vode.

Priprema: Na isti način kao i u prvom receptu, neoprane maline se stave u odgovarajuću teglu i izgnječe. Šećerni sirup se pravi od šećera i vode. Kada se ohladi, ovaj sirup se stavlja u teglu sa malinama. Dobro promešajte i dobro zatvorite teglu. Ovo se ostavi da fermentira 4-5 dana. Pire od malina se cedi kroz gazu i tečnost se filtrira, vodeći računa da nema taloga.

Vino od maline ostaje na sobnoj temperaturi još 3 dana, nakon čega se premešta na hladno mesto. Još jednom se procedi da ne ostane talog i sipajte vino u flaše koje su napunjene do vrha da ne ostane vazduha. Boce se dobro zatvaraju i čuvaju na tamnom i hladnom mestu.

Jedan savet: Da bi vino dobro fermentisalo, možete dodati 10 g soka od limuna i 3 g nišadora na svaki litar vina.

Skladištenje vina od maline:

Ovo vino je pogodno za konzumiranje samo 3 meseca nakon fermentacije. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu. Frižider se takođe koristi za čuvanje ovog vina. Flaše za vino od maline treba da budu napunjene što je moguće bolje kako bi se izbegao kontakt sa kiseonikom. Najbolje je piti ovo vino u roku od 1 godine nakon što je gotovo.

Pogledajte još:

- torte sa malinama;

- brauni sa malinama;

- čizkejk sa malinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji