Užeglo ulje je izuzetno štetno i nikako ga ne treba konzumirati. Postoje naučni dokazi, da su masne kiseline koje ulje sadrži izuzetno podložne oksidaciji i razgradnji u prisustvu kiseonika.
Ili rečeno prostijim rečima - dovoljno je da boca ulja jednom bude otvorena kako bi dovoljna količina kiseonika bila uneta i to će tokom vremena dovesti do formiranja štetnih masnih kiselina u njemu.
Sobna temperatura, na kojoj čuvamo otvorene boce ulja u našim kuhinjama, je drugi faktor, koji utiče na procese koji dovode do užeglosti ulja.
Razlaganje masnih kiselina pod uticajem oksidacije dovodi do formiranja velikog broja proizvoda razgradnje, uključujući i isparive masne kiseline, karbonilna jedinjenja i polimere. Ovo menja miris i hranljivu vrednost masnoća i proizvoda koji ih sadrže.
Kod oksidacije masnoća se formiraju slobodni radikali i hiperoksidi koji dalje oksidacijom deluju na vitamine A, C i E, a takođe i na druge proizvode važne za naše zdravlje.
Svi ovi rezultati nesporno vode do smanjivanja zdravog efekta masnoća u užeglom ulju.
Ukupan efekat na organizam kod konzumacije užeglog ulja može da dovede do neprijatnih posledica u zavisnosti od stepena užeglosti ulja, kao i od količine unetog proizvoda. Budite veoma pažljivi.
Komentari