Pre ili kasnije, u životu svakog kuvara nastupa momenat u kome se on rešava da za svoje najbliže pripremi tortu od pavlake ili kolač od maskarponea ili uopšte bilo kakvu tortu i tada se nalazi pred osnovnim pitanjem - kakva pavlaka se koristi za torte.
Pitanje kakva pavlaka se koristi za torte je više nego legitimno, jer komercijalno postoje različite vrste pavlake i ljudi koji nemaju iskustva u poslastičarstvu mogu lako da se zbune. Ovde dolazimo mi da pomognemo.
Za torte, mogu se koristiti kisela pavlaka, tečna slatka pavlaka ili šlag u prahu. U zavisnosti od toga kakvu tortu želimo da pripremimo i koji ukus želimo da dobijemo, bira se i pavlaka.
Kisela pavlaka ima ukus kiselog mleka i daje vlažan, sočni ukus kolača, tako da je pogodna ako volite svež i delikatan ukus. Istovremeno, kisela pavlaka nije toliko gusta i izdržljiva kao i druge vrste pavlake.
S druge strane, tečna slatka pavlaka je vrlo praktična, brza i jednostavna za pripremu. Dobro se zgušnjava, lako je napraviti razne dekoracije sa njom, a takođe je ukusna i delikatna i može se obojiti bojom za hranu.
Ako nemate kiselu pavlaku ili pavlaku za kuvanje, možete iz ormana uzeti šlag u prahu. Šlag ima veštački ukus, ali kao i tečna pavlaka, lak je za pripremu i brzo se zgušnjava.
Šlag u pragu takođe može biti obojena za bolju dekoraciju završene torte. Dobro je, da kada se šlag u prahu ili tečna pavlaka da se sirupom preliju kore za tortu, kako bi torta bila mekša, laganija i nežnijeg ukusa.
Sve tri vrste pavlake mogu se kombinovati sa čokoladom, voćem i orasima, a ako se šlag u prahu ili tečna pavlaka, najbolje je da se ne preterujte sa orasima i da voće bude lagano kiselog i svežeg ukusa. Kada se koristi kisela pavlaka, dobro je, ako se kombinuje sa voćem da ono nije suviše sočno, kako se pavlaka ne bi razvodnila.
Komentari