bonapeti.rs»Saveti»Čime da zamenimo sodu bikarbonu?

Čime da zamenimo sodu bikarbonu?

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
462317
Čime da zamenimo sodu bikarbonu?

U poslastičarstvu i konditorskoj industriji se koristi nekoliko vrsta sredstava za podizanje i narastanje testa. Jedno od njih je soda bikarbona. Ali šta da radimo kada nemamo sodu bikarbonu, a u receptu je ima. Panika je bespotrebna, jer možemo uspešno zameniti sodu bikarbonu praškom za pecivo.

Prašak za pecivo je beli prah koji se koristi za proizvodnju slatkiša, kolača, keksa i drugih vrsta poslastičarskih proizvoda. Prašak za pecivo je prekrasna zamena za sodu bikarbonu. Ima mekši i manje nametljivi Ukus, a uz njega testo povećava svoju zapreminu.

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu, limunsku kiselinu i skrob. Neke vrste praška za pecivo imaju i vanilu u sebi. Možete lako pripremiti prašak za pecivo kod kuće. Koliko praška za pecivo ćete koristiti zavisi od recepta prema kome pripremate proizvod od testa.

Važno je zadržati proporcije i ne stavljati veće ili manje količine od navedenih u receptu. Ovo osigurava uspešan rezultat nakon pečenja proizvoda. Postoji jedan trik, koji možete primeniti za proveru kvaliteta praška za pecivo.

Uzmite pola čaše mlake vode i stavite pola kašičice praha za pecivo u nju. Ako se smesa aktivira, onda je prašak za pecivo spreman za upotrebu. Moramo napomenuti i činjenicu da prašak za pecivo nije toliko koristan za podizanje testa zbog skroba koji sadrži.

Ako imate alergiju, bolje je tražiti prašak za pecivo bez glutena ili bio prašak za pecivo.

Druga zamena za sodu bikarbonu je amonijačna soda. Kada pečemo kolače i kao aktivator testa koristimo amonijačnu sodu, u vazduhu se oseća miris amonijaka. Ne brinite, to je normalno. Miris brzo nestaje.

Mnogi ljudi izbegavaju korišćenje ovog aktivatora zbog neprijatnog mirisa amonijaka, ali kolači i gurabije se sjajno podižu sa amonijačnom sodom. Ona se takođe se koristi u farmaceutskoj industriji, kod proizvodnje kozmetičkih preparata, pa čak i u proizvodnji određenih vrsta vina.

Postoji teorija da je amonijačna soda opasna, zbog odvajanja amonijaka, ali neke studije su pokazale da tokom termičke obrade, amonijak ispari.

Kvasac je takođe vrsta aktivatora testa, koji se koristi za hleb, pogače i druge pekarske proizvode i može se uspešno koristi kao zamena za sodu bikarbonu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji