Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čime da zamenimo jaja ako smo alergični?

Čime da zamenimo jaja ako smo alergični?

Čime da zamenimo jaja ako smo alergični

Jaje je životinjski proizvod, koji poseduje neverovatna nutritivna svojstva, kao i raznovrsne primene u mnoštvu slanih i slatkih jela.

Među najdragocenijim kvalitetima jaja je to što su izuzetno bogata proteinima, gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, cinkom, vitaminom A, vitaminima iz grupe B (B12, B1, B2, B3, B6), takođe i vitaminima D i E, masnim kiselinama i zdravim holesterolom.

Nažalost, uprkos nabrojanim koristima i kvalitetima, u jajima su prisutni i neki alergeni na koje određeni ljudi imaju intoleranciju i zbog toga moraju da izbace ovaj proizvod iz svog menija.

Proteini koji uzrokuju alergijske reakcije su ovalbumin, ovotransferin, ovomukoid i lizozim - u belancu.

U žumancu to su apovitelenis 1, apovitelenis 6, fosvitin.

Za ljude koji su alergični na jaja ima dobra vest - ona uspešno mogu da budu zamenjena u mnogim receptima drugim proizvodima, koji imaju sličan nutritivni sastav, koji poseduju jaja.

Većinu ovih zamena za jaja mogu da koriste i ljudi koji su odlučili da ne upotrebljavaju životinjske proizvode - vegani.

Evo i kako da zamenite jaja u desertima

U zavisnosti od tipa deserta koji želimo da napravimo, treba da izaberemo koji ćemo koristiti.

Voćnim pireima

Pire od jabuka zamenjuje jaja u desertima

Na primer za pravljenje keksa ili palačinki umesto jaja koristite voćni pire. Najpogodniji je onaj od banane ili od jabuke. Potrebno je da samo voće bude dobro sazrelo i da ga izgnječite, pasirate ili sameljete u blenderu. Za 1 jaje srednje veličine potrebno je 65 g voćnog pirea.

Kiselim mlekom

U kolaču kiselo mleko odlično menja jaja, nezavisno od toga da li je biljnog ili životinjskog porekla. Sojino mleko je veoma pogodno zbog visokog sadržaja proteina s kojim će zameniti one u jajetu. Sa druge strane pak, životinjsko kiselo mleko nam obezbeđuje kalcijum koji je neophodan organizmu.

Semenkama

Laneno seme je zamena za jaja

Koliko god da nam zvuči čudno, jaja možemo zameniti semenkama kao što su čia i laneno seme. Ali kako?

Laneno seme umesto jaja - sameljemo kašiku i po semenki i rastvorimo ih u 60 ml ključale vode. Ostavljamo da odstoji 5 minuta i ta količina se izjednačava sa 1 jajetom srednje veličine (M veličina). Laneno seme je bogato vlaknima, magnezijumom, vitaminima iz grupe B i masnim kiselinama.

Čia umesto jaja - takođe sadrži određene doze masnih kiselina, kalcijum, kalijum i gvožđe, tako da osim bliske konzistencije koja se postiže pomoću nje, ona ima i skoro iste hranljive vrednosti. Da bismo iskoristili čiu umesto jednog jajeta, hidriramo 1 i 1/2 supenu kašiku zrnca u 65 ml vode ili tečnosti i koristimo u keksu i pudinzima.

Voda iz leblebija umesto belanca

Akvafaba je zamena za belanca od jaja

Još nešto što će možda izazvati čuđenje je što možemo da zamenimo jaja, najviše belance vodom iz leblebija poznatom kao akvafaba. Ako ste primetili, u konzervama sa ovim proizvodom tečnost je blago ljigava slično belancetu jajeta. Čak može da se napravi veganski mereng od nje.

U kućnim uslovima lako možete napraviti takvu vodu ukoliko ne raspolažete konzervom leblebija.

Za taj cilj stavite 1.5 kg leblebije u 2 l vode na minimum 8 sati. Ocedite i skuvajte zrna u 1 l vode otprilike 2 sata, nakon toga ostavite da odstoji barem sat vremena.

Druge ideje koje zamenjuju jaja

Premažite pogaču uljem umesto jajima

- Da bi vaši hlebovi i pogače bili blistavi lepi, namažite ih maslinovim uljem umestom jajetom;

- U slanim jelima jaja zamenite tofu sirom;

- Za pohovanje koristite tempuru, za nju nije potrebno dodavati jaja;

- Za majonez - biljnim mlekom zamenite životinjsko sveže mleko. Da biste napravili mlečni majonez, pomešajte 100 ml ulja, 45 ml svežeg mleka, 2 supene kašike limunovog soka i prstohvat soli. Sve se pasira ili muti. Razlika je što da bi se dva sastojka sjedinila prosto treba malo više vremena nego kod običnog majoneza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest