Nećemo preuveličati, ako kažemo da je krompir među najkorišćenijim namirnicama na svetu. Svet ne bi bio isti bez jedinstvene francuske salate, pripremljene od kuvanog krompira ili nama omiljenog prženog krompira.
Jedan od najčešćih problema kod čuvanja krompira se javlja tokom zimskih meseci. U uslovima industrijske proizvodnje ili u trgovinama, krompir se čuva u specijalnim magacinima, gde se automastki kontrolišu temperatura vazduha, njegova vlažnost i količina svetlosti, koja dopire do krompira.
Međutim, u domaćim uslovima, ovo je dosta teško ostvariti i krompir često proklija.
Šta možemo da uradimo, da krompir ne bi proklijao?
Na prvom mestu, da krompir ne bi proklijao, treba da odredimo odgovarajuće mesto za njegovo čuvanje. Preporučljivo je da to bude ostava ili podrum, ali u nikakvom slučaju frižider ili topla kuhinja.
Po mogućnosti, krompir treba da se čuva na suvom i toplom mestu i da se redovno čisti od klica koje se pojave na njemu.
Preporučujemo vam da čuvate krompir pokriven papirom ili da ga čuvate u papirnatim vrećama. Na ovaj način ćete svesti na minimum isparavanje vlage, smežuravanje krompira i njegovo klijanje.
Komentari