Osobe koje su operisale žuč moraju da drže dijetu. Ona je obavezna, jer organizam više nema rezervoar za žuč. Operisane osobe zbog toga moraju da jedu češće. Moraju da imaju bar 5-6 obroka dnevno. Na taj način se ne dešava da se nakupi žuč u organizmu. Kod zadržavanja ove tečnosti se dogača upala.
Kod odstranjivanja žučne kese i nakon toga, osobe moraju da vode računa o hrani koju uzimaju. Nakon ove intervencije, postoje namirnice koje se preporučuju i namirnice koje su zabranjene.
Voće koje može da se konzumira nakon operacije žuči:
Mogu da se jedu skoro sve vrste voća, ali treba da bude dobro sazrelo. To su kruške, banane, lubenice, dinje i bundeva.
Posebno su korisne bundeva, lubenica i dinja.
Zabranjene su plave šljive i smokve.
Treba da se ograniči unos južnog voća (pre svega citrusa), kupina, ribizli i borovnica.
Sušeno voće se može konzumirati.
Pored svežeg voća, ono se može jesti i kao pečeno.
Važno je da se unosi vitamin C, a najbolje je da se on obezbeđuje kroz konzumaciju voća i povrća.
Komentari