Koliko kalorija ima u suvom grožđu i zašto je ono korisno?

Koliko kalorija ima u suvom grožđu i zašto je ono korisno?

Suvo grožđe spada u najkorisnije sušeno voće i izuzetno je bogato vlaknima i antioksidantima. Suvo grožđe sadrži fosfor, gvožđe, bakar, magnezijum, kalcijum i mangan. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je suvo grožđe veoma korisno za zdravlje čoveka, a ono se može konzumirati kao samostalni obrok, kao dodatak slatkišima, ali i pecivu, mesu, žitaricama, salatama i dr.

Suvo grožđe je zdravo, ali ne smemo zaboraviti da je suvo grožđe i visokokalorijska namirnica. Kalorije u suvom grožđu zavise od vrste grožđa koje je osušeno, načina na koji je sušeno, načina čuvanja i koliko je vremena čuvano.

U 100 g suvog grožđa ima od 260 kcal do 300 kcal, a u zavisnosti da li je suvo grožđe belo ili crno.

Ako želite dobru liniju, treba da znate da ne treba preterivati sa suvim grožđem. Konzumacija jedne šake suvog grožđa će vas zasititi na nekoliko sati.

Ima mnogo razloga da uključite suvo grožđe u svoju ishranu. Ono je korisno za rad svih organa i sistema u telu. Suvo grožđe takođe ubrzava metabolizam, čisti organizam, pomaže u zdravoj mišićnoj funkciji, poboljšava varenje hrane.

Suvo grožđe treba da bude obavezan deo ishrane osoba koje pate od anemije, jer sadrži velike količine gvožđa. Suvo grožđe poboljšava krvni pritisak i korisno je za kardio-vaskularni sistem, pa se preporučuje kod aritmija i hipertonije.

Zbog svoje velike kalorijske vrednosti, suvo grožđe nije preporučljivo za osobe koje imaju višak kilograma. Takođe, ne treba da ga konzumiraju ni osobe koje pate od dijabetesa, poremećaja žučne kese, tuberkoloze, enterokolitisa, problema sa jetrom i sistemom za varenje.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji