Koji voćni sokovi nadražuju želudac?

Koji voćni sokovi nadražuju želudac?
Fotografije: bonapeti.rs

Neki voćni sokovi nadražuju sluzokožu želuca i treba da budemo pažljivi sa njima. Još gore je kada ih konzumirate na prazan stomak. Ako imate probleme sa stomakom, kao što su gastritis, čir, problemi sa žučnom kesom, dobro je da vodite računa sa voćem ivoćnim sokovima.

Želudac najviše nadražuje citrusno voće. Pomorandža najviše nadražuje sluzokožu želuca. Čaša soka od pomorandže popijena na prazan stomak može da izazove bolove i kod zdravog želuca. Razlog tome je što citrusno voće stimuluše lučenje kiseline u želucu, koja nadražuje i digestivni trakt.

Grejpfrut i limun takođe su među prvima u ovoj kategoriji. Oba citrusa, konzumirana u obliku soka nadražuju sluzokožu želuca, jer se formiraju kiseline. Mogli biste da ublažite efekat ako ih razblažite vodom i dodate im med. Kiselost takođe možete neutralisati ako kombinujete sok od pomorandže sa nekim drugim neutralnim sokom.

Jabuka je vrlo korisno voće, ali njen sok nadražuje želudac. Ako imate problem sa gastritisom ili čirom, dobro je da budete pažljivi sa ovim sokom, pošto povećava kiselinu u stomaku.

Grožđe je korisno za ljude sa zdravim želucem. Međutim, ako imate problem sa stomakom i nadraženu sluzokožu digestivnog trakta, treba da izbegavate sok od grožđa.

Ostalo voće, koje nadražuje želudac su maline, kupine, urme, smokve, kajsije, breskve. Izbegavjte da konzumirate sokove od ovog voća, da nemate probleme sa stomakom.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji