Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Najbolji sokovi za detoks

Najbolji sokovi za detoks

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Detoksikacija sa sokovima

Mnogo povrća, voća i lisnatog povrća ima posebna svojstva koja mogu ubrzati vezivanje i eliminaciju toksina. Sokovi pripremljeni od njih poboljšavaju stanje creva, omekšavaju i uklanjaju fekalne kamence, otpadne naslage koje često izazivaju loš zadah.

Izlučivanje se odvija prirodno sa otpadnim proizvodima i znojem. Zbog toga su njihova diuretička i laksativna svojstva tako dragocena.

Za razliku od farmaceutskih lekova, sokovi za detoksikaciju ne deluju odmah. Efekat je kumulativan, što vam omogućava da prilagodite intenzitet uticaja na telo sa fokusom na sopstveno stanje.

Neki sokovi imaju holeretski (stvaraju žuč) efekat, što je veoma važno ako je cilj da se rastereti i očisti jetra, obnovi njene funkcije filtriranja.

Promena sastava i gustine krvi je takođe moguća ako se za ovu svrhu odabere prava kombinacija proizvoda.

Detoks sokovi obuhvataju vrste koje stimulišu uklanjanje toksičnih supstanci iz unutrašnjih sistema. Da bi održali maksimalan nivo hranljivih materija u njima, moraju:

- biti sveže ceđeni;

- da budu bez termičke obrade;

- pripremljeni samo od zrelog voća i povrća.

Takođe je poželjno odabrati domaće proizvode, jer se uvozne opcije podvrgavaju specijalizovanoj obradi kako bi se produžio rok trajanja, što očigledno ne donosi nikakvu korist. Izuzetak je smrznuto voće, koje u ovom stanju čuva originalni skup vitamina i minerala.

Lista proizvoda od kojih možete napraviti sok za detoksikaciju je prilično duga. Prednjače na listi: cvekla, krastavac, dinje, agrumi. Recepti za sokove za detoksikaciju su raznovrsni, mogu biti od jednog sastojka ili uključivati čitavu gomilu ukusa. Zato je tako lako ostati unutar programa za detoksikaciju sokovima, a da ne osetite glad i monotoniju ukusa. Jelovnik se bira u zavisnosti od ciljeva i ličnih preferencija.

Priprema sokova za detoksikaciju

Detoks sokovi

Programi za detoksikaciju su različitog trajanja. Najjednostavniji i najmanje stresan je jedan dan u nedelji sa sokom bez drugog jela. Ovo će poboljšati zdravlje i raspoloženje, posebno efikasno nakon dužeg perioda praznika, kada treba da obnovite rad creva i otklonite neprijatnu težinu u stomaku.

Sledeća po dužini je trodnevna dijeta. To daje očiglednije rezultate, ali i izaziva ozbiljne promene u unutrašnjem balansu. Masivno oslobađanje toksina može izazvati vrtoglavicu, dijareju i konfuziju. Fenomen je privremen, ali za to se morate psihički pripremiti.

Duži programi detoksikacije sokovima zahtevaju posebnu pripremu. Da biste to uradili, prvo odredite cilj detoksikacije. To može biti poboljšanje stanja kože, obnavljanje funkcije creva, kompleksno čišćenje ili gubitak težine. Na osnovu toga se već biraju recepti i određuje se trajanje dijete, koja se može izvoditi do 10 dana.

Moraju se uzeti u obzir moguće kontraindikacije, a to mogu biti dijabetes, čir na želucu, pogoršanje gastrointestinalnih bolesti i groznica. Sama priprema se sastoji u postepenoj zameni poznatih jela sa svežim povrćem, voćem, orašastim plodovima. Nakon toga, lako je preći na sokove.

Sprovođenje detoksikacije sokom

Pre svega, da bi se sprečio osećaj gladi, dnevna količina hrane se deli na 5-6 delova i koriste se principi frakcionog hranjenja. U ishrani treba da budu samo sokovi, bez pulpe. Zapremina tečnosti, uključujući čistu vodu za piće, treba da bude najmanje 2, 5-3 L. Ne možete koristiti gotove proizvode koji se prodaju u prodavnicama za detoksikacionu dijetu, inače se neće postići očekivani efekat. Sve morate pripremiti sami, neposredno pre konzumacije.

Za ravnotežu, potrebno je u ishranu podjednako uključiti sokove od voća i povrća. Samo na voću možete dobiti oštar pad nivoa glukoze, što je opasno za nedijagnostikovani dijabetes i druge endokrine bolesti.

Osim toga, zeleno i lisnato povrće sadrži najveću koncentraciju supstanci koje ubrzavaju uklanjanje toksina i obezbeđuju aktivaciju crevne pokretljivosti.

Od ovih proizvoda bolje je napraviti višekomponentne koktele i koristiti ih kao glavni obrok, ostavljajući slatke sokove kao poslasticu i užinu.

Izlaz iz detoksikacije soka

Ne bi trebalo iznenada prekinuti program čišćenja. Jedini izuzetak je dan posta i tada ne treba odmah opterećivati stomak teškom hranom. Za duge programe ovo se još više ne preporučuje. Proces mora da teče glatko, od dodavanja pulpe od povrće i pire supe, do postepenog vraćanja na uobičajenu ishranu.

Da biste zadržali efekat čišćenja dugo vremena, preporučuje se da potpuno revidirate svoje principe ishrane i da povećate količinu zdrave hrane, minimizirajući prisustvo brze hrane, poluproizvoda, soli, šećera, marinada.

Primeri recepata za sokove za detoksikaciju

Detoksikacija

Postoji veliki broj različitih opcija za pripremu mešavina povrća i voća. Potrebno je samo uzeti u obzir njihovu kompatibilnost i svojstva svakog proizvoda posebno. Na primer sok od cvekle je veoma koncentrovan, ne treba ga piti odmah bez pripreme. A još je bolje kombinovati sa šargarepom ili bundevom.

Glavni faktor u izboru sastojaka nisu samo koristi i predviđeni rezultati upotrebe proizvoda, već i lične preferencije. Porcija sveže ceđenog soka ili koktela treba da zadovolji oko i čulo mirisa. Ako izazivaju negativne senzacije ili asocijacije, onda takva ishrana neće doneti koristi. Da biste sebi obezbedili dovoljan izbor, vredi unapred uzeti u obzir nekoliko zanimljivih recepata.

Zelena mešavina

Za to se koriste samo potpuno zreli proizvodi. Sastoji se od 2 srednje zelene jabuke, malog krastavca, 2-3 stabljike celera, soka od pola limuna, 100 g listova kelja, narendanog đumbira i grančice nane za obogaćivanje ukusa. Sastojci se stavljaju u sokovnik, dobijeni proizvod je spreman za upotrebu. Nije preporučljivo ostaviti ga u posudi duže od 30-40 minuta.

Crveni koktel

Osnova je sok od cvekle. Pravi se unapred i ostavlja da "odmara" pola sata. Za to vreme, limun, šargarepa i jabuke se pripremaju u jednakim razmerama. Oguljene su i semenke se takođe propuštaju kroz sokovnik. Dobijena smesa se zatim kombinuje sa sokom od cvekle i blenderom blendera do glatkog soka. Ukus je blago gorak sa izraženom kiselinom. Savršeno gasi glad, jer je konzistencija gusta, zasićuje čak i u odsustvu pulpe. Preporučljivo je koristiti ovaj recept ujutru.

Vitaminski sok

Sa smanjenim imunitetom i čestim prehladama, preporučuje se uzimanje ovog recepta. Napitak brzo povećava odbranu organizma, a istovremeno uklanja toksine koji ometaju puno funkcionisanje imunog sistema.

Sastojci: 2 jabuke, kelj, spanać, 1 limun, parče đumbira debljine ne više od 2 cm, 5 g meda. Ovi recepti za detoks sokove iz sokovnika su dizajnirani za brzu pripremu i trenutnu konzumaciju, nežni su, odličnog su ukusa i izazivaju samo pozitivne emocije.

Prednosti i mane sokova za detoksikaciju

Najbolji sokovi za detoks

Dijeta za detoksikaciju sokovima je veoma popularna jer daje brz rezultat u vidu poboljšanja blagostanja, ne zahteva mnogo truda i velike finansijske troškove. Većina sastojaka je dostupna tokom cele godine. Prednosti programa uključuju:

- blago dejstvo na telo;

- obogaćivanje vitaminima i drugim korisnim supstancama;

- raznovrsnost ukusa;

- mogućnost kreiranja individualnog menija;

- zasićenje energijom;

- normalizacija crevne mikroflore;

- poboljšanje procesa apsorpcije mikro- i makroelemenata;

- povratak dubokog sna, olakšani proces uspavljivanja.

Pored toga, postepeno se poboljšava stanje kose i noktiju, koža dobija zdrav sjaj, upale nestaju i rad creva se normalizuje. Ovo rezultira manjim porcijama uz bržu sitost. Telesna težina se smanjuje, struktura krvnih sudova se obnavlja, plakovi holesterola se eliminišu.

Detoksikacija sokova takođe ima svoje nedostatke. To uključuje moguću vrtoglavicu, dijareju, nedostatak proteina. Da biste izbegli takve pojave, trebalo bi da pažljivo pratite promene u vašem stanju ili da izvršite detoksikaciju pod nadzorom kvalifikovanih stručnjaka.

Da biste se izborili sa osećajem gladi koji uvek nastaje usled nedostatka čvrste hrane, preporučljivo je da izaberete neke aktivnosti za sebe, uključujući malo vežbanja ili šetnju parkom u svoju svakodnevnu rutinu, i da uklonite sve primamljive poslastice iz svog posedovanja. Moral i volja su od velike važnosti. Morate jasno razumeti cilj detoksikacije i usredsrediti se na unutrašnje senzacije, primećujući promene koje se dešavaju.

Pogledajte još i šta i koliko jesti i piti nakon detoksikacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest