Krompir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica. On se koristi za različita jela, priprema se pečenjem, kuvanjem, prženjem. Vreme kuvanja krompira je različito, u zavisnosti od toga da li je mlad ili star, koliko je velik, da li je isečen ili oljušten.
Mladi krompirići se kuvaju oko 15 minuta, a stari krompir između 20-25 minuta. Stari krompir isečen na kockice se kuva brže - za oko 15-20 minuta. Uvek možete da proverite, tako što probodete krompir viljuškom - kada uđe lako, znači da je krompir skuvan.
Ako želite da krompir ima još bolji ukus, za vreme kuvanja dodajte u vodu nekoliko čenova belog luka. Kada kuvate neoljušten krompir, stavite malo soli u vodu pre nego što provre - tako če se najbolje posoliti.
Imajte u vidu da se najbolje kuva krompir srednje veličine. Kuvajte ga na umerenoj vatri, jer ako je temperatura previše visoka, skuvaće se spolja, a unutra će ostati sirovi.
Komentari