U našim krajevima, celo jagnje se peče u specijalnim prilikama, kao što je praznik ili porodična slava.
Najukusnije pečeno jagnje se priprema u starinskoj seoskoj peći. Jagnje se nakon klanja potopi u slanu vodu i tu odstoji najmanje 24 sata.
Kada je provelo 24 sata u slanoj vodi, jagnje se ocedi i premazuje se masnoćom. Najbolje je da to bude svinjska mast.
Nakon toga se jagnje istrlja mešavinom začina - origano, majčina dušica, biber i aleva paprika. U pleh u kome se peče jagnje stavlja sr rešetka, a jagnje se stavlja na rešetku. Pleh se puni vodom, kao bi prilikom pečenja voda lagano isparavala i da se na taj način sprečila da se jagnje previše osuši.
Nakon toga se jagnje umota u foliju. Peć se založi i dobro ugreje, dok ne pobeli iznutra. Nakon toga se jagnje ubaci u peć, a peć se zatvara.
Celo jagnje se peče ne manje od četiri sata. Nakon pečenja se vadi iz peći i dok je još toplo se kida na komade. Služi se uz velike količine crnog vina.
Komentari