Koji orašasti plodovi su dobri kod gastritisa?

Koji orašasti plodovi su dobri kod gastritisa?
Fotografije: bonapeti.rs

Gastritis je jedna od bolesti savremenog doba, koju ima sve više i više ljudi. Smatra se da je sluzokoža želuca veoma snažna, kako bi mogla da izdrži dejstvo jake kiseline, ali se ponekada sluzokoža upali kao posledica nepravilne ishrane, preležane bolesti ili doživljenog stresa.

Kada nam se desi da osetimo oštru bol u gornjem delu stomaka i kada nam kiselina nakon obroka pokaže nedvosmisleno, da sa našim želucem nešto nije u redu, najbolje što možemo da napravimo je da se konsultujemo sa lekarom i da striktno poštujemo određeni režim ishrane.

Ishrana kod gastritisa, čira na dvanaestopalačnom crevu ili prilikom operacije mora da se uskladi sa nizom pravila, a kao osnovno je to da se uzimaju namirnice, koje ne nadražuju sluzokožu želuca - ni hemijski, ni mehanički. Upravo zbog toga je ishrana orašastim plodovima kod gastritisa pod velikm znakom pitanja.

Neki specijalisti dopuštaju da ljudi koji pate od gastritisa u svoj meni uključe i orašaste plodove kao što su bademi, indijski orah, kikiriki i dr. Ipak, ti plodovi obavezno moraju da budu sirovi i da budu potopljeni u vodu nekoliko sati pre konzumacije. Kod gastritisa su apsolutno zabranjeni pečeni i slani orašasti plodovi.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji