Verovatno se sećate, ako ste rođeni između 1978. i 1988. godine, da je nekada postojala takozvana "dečija kafa". Nazivala se Inka kafa. Ovu vrstu kafe preferirala su ne samo deca, već i odrasli koji imaju problema sa pritiskom.
Većina nedostataka klasične kafe nije prisutna u kafi Inka. Od čega je zapravo napravljena ova kafa, saznaćete u ovom savetu.
Inka kafa se pravi od cikorije i stoga ne sadrži kofein. Pored osoba sa problemima sa pritiskom, Inka kafu preferiraju ljudi koji su osetljivi na kofein i oni koji ne žele da budu zavisni od njega.
Ova kafa je bogata mnogim mineralima, taninima, karotenima, pektinom i holinom, organskim kiselinama, kao i vitaminima kao što su C, PP, B1 i B2.
Pored svega navedenog, Inka Kafa može vam pomoći na sledeći način:
- poboljšava varenje jer cikorija ima moć da pojača lučenje u želucu;
- Inka kafa ima sposobnost da normalizuje pritisak;
- pomaže u regulisanju šećera u krvi;
- pomaže kod nekih oboljenja jetre i bubrega jer ima diuretička svojstva;
- cikorija, koja se sadrži u kafi Inka, pomaže u održavanju normalnog nivoa masti i toksina u telu;
- ova kafa deluje umirujuće na sluzokožu grla ako imate respiratorna oboljenja.
Takođe je važno znati da se kafa Inka dobro slaže sa svim lekovima i medikamentima. Međutim, treba imati na umu da insulin, koji se nalazi u kafi, može dovesti do nadimanja, gasova i dijareje kod onih ljudi koji imaju povećanu osetljivost na njega.
Komentari