Bonapeti.rs»Saveti»Šta da uradimo da kupus fermentira?

Šta da uradimo da kupus fermentira?

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
2863
Šta da uradimo da kupus fermentira?

Domaći kiseli kupus je nezaboravno ukusna i zdrava stvar, a sok od kupusa predstavlja božansveni eliksir.

Za fermentaciju kupusa treba unapred da pripremimo dovoljno duboku posudu, koja može dosta dobro da se zatvori, kako vazduh ne bi mogao da uđe unutra. Nakon toga, za kupus treba da obezbedimo prostoriju u kojoj ćemo ga čuvati na niskoj temperaturi ispod 10 stepeni celzijusovih, ukoliko je to moguće.

Odavde pa nadalje, da bi bila urađena pravilna fermentacija kupusa, potrebno je da se ispoštuje pravilo da na jedan litar vode za sok od kupusa ide 40 grama morske soli.

Nakon što poređate glavice kupusa u posudu, sipajte količinu vode i soli, koliko je potrebno da se glavice prekriju do vrha.

Najveća finesa, kako biste dobili kvalitetan proizvod, je da sačekate 5 dana, bez otvaranja posude u koju je stavljen kupus sa vodom i soli. Nakon petog dana voda treba da se sipa u drugu čistu posudu i ponovo da se vrati natrag u kupus. Ovo treba da se radi regularno do 21 dana. Fermentacija kupusa traje 21 dan, nakon toga porizvod je spreman za konzumaciju.

U ovom periodu od 5 do 21 dana je važno da se ne propušta nijedan dan, zato što se tada odvija tzv. aktivna fermentacija kupusa. Bakterijama koje ostvaruju ovaj proces je potrebno mešanje. U protivnom slučaju se dobija nagomilavanje ćelijskih konglomerata, koji umesto željenih proizvoda fermentacije nagomilavaju štetne derivate. Ovi štetni derivati pogoršavaju aromu, ukus i kvalitet finalnog proizvoda.

Zdravstvene koristi kiselog kupusa i njegovog soka ne mogu se izbrojati. Zato se isplati da se malo potrudimo i da dobijemo dobar kiseli proizvod.

Nakon što ste pripremili kiseli kupus, možete da spremite ukusne recepte sa kiselim kupusom, kao što su pasulj sa kiselim kupusom, kiseli kupus u rerni, kapama, svinjetina sa kiselim kupusom ili patka sa kiselim kupusom u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni