Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstva

Najkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstva

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339154
Najkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstva

Orašasti plodovi su izuzetno ukusni i korisni. Naučno je dokazano da konzumacija šake orašastih plodova dnevno pojačava aktivnost organizma u celini, ali uglavnom pojačava aktivnost mozga.

Orašasti plodovi smanjuju rizik od razvoja bolesti koje su povezane sa godinama i srčanim udarom.

U davnim vremenima običnom narodu bilo je zabranjeno da jede orašaste plodove. Bili su rezervisana hrana samo za krem društva.

Orašasti plodovi sadrže veoma velike količine vitamina A. Takođe su izvor fosfora, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i drugih minerala.

Spisak najkorisnijih orašastih plodova

Indijski orah

Indijski orah je bogat fosforom, magnezijumom, proteinima, gvožđem, cinkom, vitaminom B, vitaminom A. Ovi orasi se koriste kao hrana protiv dijabetesa. Indijski orah ima antiinflamatorna svojstva.

Kikiriki

Kikiriki sadrži velike količine folne kiseline. Ona pomaže u regeneraciji ćelija. Sadrže i masti. Ove masti su veoma korisne kod bolesti kao što su čir i gastritis. Konzumacija kikirikija pomaže u poboljšanju pamćenja, pravilnom funkcionisanju srca i nervnog sistema.

Orasi

Orasi spadaju u najkorisnije orašaste plodove

Orasi sadrže velike količine vitamina C. Te količine vitamina C su višestruko veće nego u agrumima i crnoj ribizli. Sadrže i vlakna, fosfor, gvožđe, bakar, jod, cink, vitamin A. Orasi jačaju mišiće, pomažu kod prehlade. Ovi orašasti plodovi imaju antiinflamatorna, antibakterijska, hemostatska svojstva.

Takođe pomažu u smanjenju simptoma bolesti koje su povezane sa starošću.

Bademi

Bademi su definitivno među najkorisnijim orašastim plodovima - sadrže velike količine vitamina E i kalcijuma. Takođe sadrže kalijum, proteine, magnezijum, fosfor. Konzumacija badema preporučuje se kod problema sa vidom, bubrezima, visokim holesterolom, hipertenzijom, rakom, čirevima i drugih oboljenja.

Lešnici

Lešnici sadrže bakar, gvožđe, kalcijum, fosfor, selen, cink, kalijum, mangan, magnezijum, vlakna, vitamin A, vitamin C, vitamin E. Među pogodnim su namirnicama kod prehlade i virusnih bolesti, hipertenzije, dijabetesa, upaljenih vena. Bademi se takođe preporučuju u mnogim dijetama zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata.

Pistaći

Ovi orasšasti plodovi sadrže kalijum, masti, kiseline. Imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Pistaći je jedan od najkorisnijih orašastih plodova za muškarce.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest