Nedopečeno meso je štetno, jer sadrži veliki broj živih bakterija, koje su otporne na kratku termičku obradu. Ove bakterije normalno postoje u sirovom mesu i neophodne su za očuvanje strukture i kvaliteta mesa. Među njima ima i patogenih mikroorganizama.
Kada je reč o pripremi hrane od sirovog mesa, ono treba da bude dovoljno termički obrađeno, kako bi bilo bezopasno za ishranu.
Ulazak određenih mikroorganizama su sistem za varenje može da dovede do neželjenih posledica, kao što su privremeni disbalans tipa dijareja, povraćanje, dehidratacija, nesvestice, napadi i dr.
Pored toga, u sirovo meso može vrlo brzo da uđe i tu se brzo razmnožava bakterija Listerya momocytogenes ili jednostavno listerija, koja je otporna na hladnoću i ima široku toleranciju na toplotu. Upravo iz ovog razloga, čak i meso koje je čuvano u hladnom može da ima ovu bakteriju i da ona bude živa u njemu.
Bakterija listerije je otporna na hemijske i fizičke uticaje i može da se u namirnici zadrži više od sedam dana.
Najveći rizik od ove bakterije je za trudnice, jer bakterija može da sa majke pređe na plod i da dovede do krajnje ozbiljnih i neželjenih posledica. Izvor infekcije su bolesne životinje, a sama zaraza se dešava u vreme obrade životinsjkih namirnica i kod konzumacije zaraženog mesa.
Nedovoljno ispečeno meso je ukusno, ali je rizik za zdravlje ozbiljan. Zbog toga preporučujemo ljubiteljimaa mesa pripremljenih kao medium rare ili a la anglais, da budu izuzetno pažljivi u odnosu na poreklo mesa i njegovu termičku obradu, koju je prošlo pre nego što im je servirano.
Komentari