bonapeti.rs»Saveti»Kako se i koliko vremena se peče krem karamel?

Kako se i koliko vremena se peče krem karamel?

marcheva14marcheva14
Početnik
9824
Kako se i koliko vremena se peče krem karamel?
Fotografije: Sia Ribagina

Krem karamel je klasični francuski delikates među slatkišima. Delikatna struktura u kombinaciji raskošnog karamel sosa. Poslužen uz kuglicu sladoleda ili bez nje, uvek će ostati omiljeni klasični desert.

Priprema krem karamela je jednostavna, sa malo namirnica, koje se uvek nalaze u svakom domu - mleko, jaja, šećer, vanila. Za pripremu tako lepog deserta jaja moraju biti domaća jer imaju duboko žuto-narandžastu boju, odnosno žumance je zasićene boje i, shodno tome, krem će biti zasićene boje, dok će sa jajima iz prodavnice krem biti svetlo žute boje.

Takođe je važno da je sveže mleko domaće, jer ima čvršću strukturu i drugačiji ukus, ali to se može popraviti kupovinom mleka visoke masnoće.

Za pripremu krem karamela, mora se znati da ne postoji tačan odnos mleka i jaja. Dobro je da je mleko 1 litar, a jaja 6-8 komada. Šećer oko 200g i malo više za karamel i naravno vanila.

Vanila je važan sastojak koji će dati nežnu notu. Dobro je koristiti mahune vanile kojoj se uklone semenke i mleko se kuva sa semenkama.

Semenke vanile, prema francuskim šefovima kuhinje, treba da se vide - pošto je ovo francuski desert, njima se može i mora verovati. Semenke su pokazatelj prirodne vanile - koju cene francuski kuvari poslastičari.

Da biste dobili dobar krem karameldobro je da namirnice budu na sobnoj temperaturi i nakon što se pomešaju, možete koristiti samo žicu za mešanje, nije potreban mikser i da uvek procedite smesu, pa tek onda ispecite ovaj divan desert.

Ali pre pečenja da se fokusiramo na kalupe - to su tradicionalno male posude od keramike ili drugog materijala koji može da izdrži visoke temperature, ali sasvim je moguće pripremiti krem karamel u velikoj keramičkoj posudi. Naravno, krem karamel se peče u vodenoj kupci.

Pečenje krem karamela - Ovo je najvažniji korak u pripremi. Ako temperatura nije dobra, krem karamel neće biti dobar, bit će šupljikav i neće biti gladak kao staklo. Zbog toga je najprikladnija temperatura od 150 - 160 stepeni, ni više, ni manje. Tačno vreme za pečenje krem karamela je 40 minuta.

Obavezno se peče u vodenoj kupci, posude se stavljaju u veliki pleh i doliva se voda.

Ovde je razlika između nas koji pravimo krem karamel i francuskih majstora poslastičarstva..

Donedavno se krem karamel na osnovu recepta pripremao u vodenoj kupci, a sipala se ledena voda u pleh, pa je čak i za vreme pečenja preporučivano da se dodaju kocke leda da da voda ne proključa, ali je to velika greška.

Preporučuje se da se dolije vruća voda, pa tako treba i činiti.

Tako se neke stvari vremenom menjaju, ali ovaj savršeni krem karamel se nikada neće promeniti, bilo da je pečenje u vodenoj kupci sa ledenom vodom ili dodavanje vrele vode u vodenu kupku, on ostaje savršen desert, omiljen mnogim fanovima slatkiša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji