Bonapeti.rs»Saveti»Kako da pripremimo dobru domaću kafu iz džezve?

Kako da pripremimo dobru domaću kafu iz džezve?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako da pripremimo dobru domaću kafu iz džezve?

U današnje vreme mođete da kupite desetine vrste kafa - espreso, late makiato, kafu sa mlekom, irsku kafu itd., ali prema rečima poznavalaca, ništa se ne može uporediti sa ukusom i aromom domaće kafe iz džezve.

Kafa u džezvi je kod nas popularna pod nazivom turska kafa, a ovde se ne radi o nazivu za vrstu kafe, već o tehnologiji pripreme.

Tradicija kaže da se prava kafa u džezvi priprema na pesku, koji je zagrejan, a na mnogim mestima se i dan-danas tako priprema, ali spokojno je možete pripremiti i na ringli šporeta.

Za pripremu prave dobre turske kafe u džezvi na prvom mestu morate da imate džezve ili takozvani ibrik. Dobro je da džezva bude od bakra, jer se na taj način maksimalno čuva ukus i aroma kafe.

Vreme je da započnete sa pripremom same kafe. Prvo se u džezvu stavlja šećer (ako kafu pijete sa šećerom). Nakon toga se dodaje voda, a količina zavisi od toga koliko tačno šoljica kafe ćete pripremiti (merite šoljicama).

Poslednja se dodaje kafa, a količina kafe je otprilike po 1 kašika kafe za svaku šoljicu. Smesa se promeša viljuškom, kao da mutite jaja.

Kafa se u džezvi zagreva na umerenoj, slaboj vatri, dok po krajevima džezve ne počnu da se pojavljuju mehurići. Stvara se pena kao prsten i počinje da raste. Kada se podigne, skinite džezvu sa vatre za malo, pa džezvu opet vratite na vatru. Priceduru ponovite tri puta.

Kafa u džezvi je gotova i miriše neverovatno. Vreme ja da kafu ostavite nekoliko minuta da se ocedi, a nakon toga, kafu sipajte pažljivo u šoljice, tako što pazite da talog ostane u džezvi. Tradicija nalaže da se kafa iz džezve posluži uz čašu vode i ratluk, kojim ćete se zasladiti kada popijete kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni