Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremimo Krustadu?

Kako da pripremimo Krustadu?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
224
Francuska pita sa jabukama

Bez sumnje francuska kuhinja je jedna od najboljih na svetu, da ne kažemo da je najbolja. Svojom raznovrsnošću svih vrsta aroma i ukusa, poznata je po svojoj prefinjenosti i sofisticiranosti. A šta da kažemo za francuske deserte - iskušenje kome ni mali ni veliki ne mogu da odole.

Francuski sufle, krem Brulee, Tarta Taten, Profiterole, kao i već svetski poznate francuske makarone (nemojte ih mešati sa italijanskim, zato što francuske predstavljaju slepljene keksiće sa punjenjem od bademovog brašna) samo su mali deo onoga što vam francuski poslastičari mogu ponuditi.

U današnjim redovima upoznaćemo vas sa još jednim francuskim specijalitetom, poznatim kao Krustada ili Gaskonski pastis.

Nije sasvim jasno šta je tačno istorija Gaskon pastisa, ali se pretpostavlja da je reč pozajmljena od Maora, koji su sa sobom u južnu Evropu doneli svoj specijalitet „pastilu“, koja se priprema od lisnatog testa sa mesom golubova, ali ima slatko-slan ukus. Kada se pravi Gastonski pastis ili Krustada, sasvim je sličan njemu, osim što mu je ukus samo voćno-sladak.

Krustada je dosta slična i slatkom pecivu, zato što se za pravljenje koriste razvijene kore, ali nadev joj je od jabuka (poznatija varijanta) ili od šljiva. Izrada testa je jednostavna i sastoji se od samo 5 proizvoda (jaje, brašno, voda, so i puter), ali složenije je njegovo valjanje, što je moguće samo za iskusne poslastičare i kuvare. Iz tog razloga, danas se Krustada priprema uglavnom sa gotovom korom, ali je obavezno da su fine.

Krustadu možete pripremiti ili namotavanjem kore ili njenim nanošenjem. U receptu za Krustadu, koji ćemo vam ponuditi, prikazali smo metodu nametanjem, jer uz nju providna pahuljasta i krhka kora Krustade ima efektniji izgled.

Krustada

Za pripremu Krustade biće vam potreban 1 kg slatkih i kiselih jabuka, finih i svežih kora za pitu, 120 g kravljeg maslaca, 1 mali limun, 150 g smeđeg šećera, 1 kašika Armanjaka (možete ga zameniti konjakom ili rumom, sve dok su kvalitetni).

Jabuke se operu, ogule i iseckaju na kockice, a kora opranog limuna se narenda i sok se iscedi. Jabuke naseckane na kockice se zalivaju limunovim sokom i pažljivo se mešaju. Ovo ne samo da će ih aromatizovati, već će ih i zaštititi od tamnjenja.

U dovoljno dubokom i širokom tiganju rastopite 80 g maslaca, dodajte jabuke i pržite bez poklopca oko 5 minuta, zatim dodajte šećer i sve mešajte oko 2 minuta.

Kada su jabuke gotove, izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade, a sos ostavite još malo na ringli dok se ne zgusne.

Za "sastavljanje" Krustade biće vam potreban kalup za tortu sa padajućim zidovima. Obložite je papirom za pečenje i počnite da ređate kore, striktno poštujući njihov način slaganja kako biste dobili tako željenu hrskavu koricu i efektan izgled.

Prva kora se premazuje rastopljenim maslacem i stavlja se u kalup tako da se njegove ivice štrče (izvan kalupa). Sledećih 5 kora su raspoređene na analogan način, ali ih pomeramo tako da su raspoređene pod uglom od oko 50-60 stepeni jedna od druge, a između svake kore posipamo šećer i mažemo sa malo maslaca. Sedma kora se presavija na 4 i stavlja preko ostalih 6 tako da može da apsorbuje sok koji će nastati tokom pečenja.

U oformljeno udubljenje od listova testa stavljamo jabuke, posipamo rendanom korom limuna, zalivamo već zgusnutim sokom iz tiganja i poprskamo armanjakom.

Krustada mala

Ređaju se još stavljene pod uglom 5 polovina kore (tj. 2, 5 lista kore), premazane maslacem i posute šećerom.

Kada je sve gotovo, dolazi red da umotate Krustadu, počevši od donjih korica i završavajući sa gornjim. Ideja je da dobiju izgled cveća, kao što je ruža na primer. Poslednja list se takođe premazuje maslacem, pazeći da se nijedan list ne polomi.

Kalup se stavlja da se peče otprilike 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, nakon čega se pažljivo pokriva aluminijumskom folijom (sa ciljem da ne izgore gornji listovi kora) i dopeče se na još 25 minuta.

Možete uživati u vašoj Krustadi tek kada se u potpunosti ohladila i pazite kako je sečete. Uz nju sjajno ide kako čaša aromatičnog crnog čaja, tako i armanjak.

Ne propustite da saznate i kako da napravite pravi francuski hleb kod kuće, kao i tajne klasičih francuskih Krepsa. Obavezno probajte i naše recepte za francuski brioš ili klasični krem brule.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni