Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pijemo kafu?

Kako da pijemo kafu?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
ispijanje kafe

Još u prošlosti, pa i do danas kafa ostaje napopularniji napitak koga obožavaju hiljade ljudi po svetu i ne mogu da zamisle početak dana bez nje. Napravljen je niz proučavanja tako što je 2016. godine SZO (Svetska zdravstvena organizacija) proglasila ovaj napitak potpuno bezbednim za naše zdravlje, s obzirom na to da ne pokazuje negativan efekat na organizam.

Kako da pijemo kafu? Pogledajte više:

Važno je da je konzumirate pravilno, tako što je prva stvar o kojoj treba da razmislite vreme kada je najbolje konzumirati ovaj okrepljujuć eliksir.

Ovde je važno da znamo da je upravo hormon kortizol glavni krivac koji nam pomaže da se osećamo bodri i energični tako što su njegovi nivoi najviši upravo u satima između 8 i 9 ujutru, 12 i 13 po podne i 17:00 i 18:00 uveče.

Prema tome tada je besmisleno da dopunite gorivo ovm napitkom, zato što nema šanse da će te se osećati bodrijim. Upravo zbog toga je najbolje da pijete svoju kafu u satima između 13:00 i 17:00, a takođe između 9:30 i 11:30, zato što su upravo tada nivoi kortizola u našem organizmu najniži i tako će ovaj napitak moći da nas probudi, a takođe ćemo se napuniti snagom i energijom.

Posebnu poažnju obratite i na zaslađivače, zato što su upravo oni dosta štetni, s obzirom na to da samo jednom možemo čak i prekoračiti dnevnu količinu šećera, ukoliko volimo slađu kafu. Postepeno smanjujte šećer, jer će vam tako biti lakše da se naviknete.

Takođe se oslonite na pravo mleko, a ne na suvo ako ga pijete na ovaj način. Možete i da eksperimentišete isprobavajući nove kombinacije kao na primer da pijete kafu sa cimetom, medom, kakaom ili pak kokosovim maslacem. Od njih pak može neki da vam se dopadne i čak da vam postane omiljeni.

kako da pijemo kafu

Ako kupujete kafu, zaboravite na kafu u plastičnim čašama. Toplo razgrađuje plastiku i postaje kancerogeno. Uvek pijte kafu bar u šoljici od kartona, ako nemate porcelansku ili keramičku pri ruci.

Ne zaboravite i na to da ne treba da pijete kafu na prazan stomak. Važno je pre toga da jedete nešto ili da pijuckate aromatični napitak dok jedete. Preporučuje se da ujutru počnete sa 1-2 čaše čiste vode, a zatim da se počastite različitom drugom hranom i napicima.

Takođe, ponekad možete da započnete dan 1 čašom vode u koju je isceđena polovina limuna. Ovo pomaže u oslobađanju štetnih toksina, ali budite pažljivi, zato što može da vam našteti ukoliko imate određene probleme sa varenjem

Ukoliko ste i vi pravi poštovaoci okrepljujućeg eliksira, onda obratite pažnju kako na sortu kafe, tako i na to da je uvek pravite sa filriranom vodom. Budite sigurni da tako ukus mnogo življe otkriva svoje aromatične note, a i ne možete očekivati da će kafa u pakovanjima iz prodavnica po najnižoj ceni biti zaista ukusna i okrepljujuća.

Ako pravite kafu kod kuće, evo kako:

- da napravite savršeni espreso;

- ili ukusni kapućino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest