Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremimo savršenu kafu

Kako da pripremimo savršenu kafu

Nina NordNina Nord
Džedaj
119
Kafa

Topla aromatična kafa ima milione obožavatelja širom sveta. Kafa ima reputaciju pića koje daje vedrinu i raspoloženje. Ali to je tačno samo kada je kafa pravilno skuvana.

Ako olako pristupite pripremi kafe, možete pokvariti čak i najprefinjenije i najskuplje sorte prelepih zrna. A nepravilno pripremljena kafa nema korisna svojstva magičnog pića.

Najpopularnije sorte kafe su robusta i arabika. Robusta je blago grubog ukusa, jaka i gorka. Sadržaj kofeina u ovim zrnima može da pređe tri odsto.

Arabika je blažeg ukusa, sa izraženim kiselkastim ukusom, a sadržaj kofeina se kreće od pola do jedan i po odsto.

Da biste skuvali savršenu tursku kafu, potrebna vam je džezva od bakra. U tu svrhu, pre stavljanja kafe, morate isprati džezvu vrelom vodom.

U džezvu sipajte dve kašičice mlevene kafe i napunite je sa sto mililitara ključale vode tako da kafa koja se ne rastvara ne bi isplivala na površinu.

Ako se pena i mehurići dižu na bočnim stranama džezve, potrebno je da smanjite vatru tako da kafa ključa veoma sporo. U trenutku kada voda proključa, kafa počinje da raste.

Crna kafa

Kafa je skuvana kada se pena podigne, ali nije počela da se raspada. Idealna pena je tamna, sa velikim mehurićima. Nakon što se kafa slegne, pena postaje fina i skoro providna.

Da se ​​kafa brže slegne, dodajte joj kašičicu hladne vode. Kafu možete pripremiti na egzotičan način.

U tu svrhu, sveže mlevena zrna se prelivaju hladnom vodom u odnosu jedan prema dva. Ostavljaju se da odstoje jedan dan na tamnom mestu, filtriraju se i ponovo pomešaju sa hladnom vodom.

U kafu možete dodati i pikantne začine kako biste je učinili aromatičnijom i egzotičnijom – na primer, muškatni oraščić i biber.

Pogledajte i kako prepoznati kvalitetnu kafu, koliko kafe može da se popije dnevno ili naučite kako da napravite penu na kafi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni