Šta je nugat?

Šta je nugat?

Nugat je slatkiš, koji je ljudima poznat više od nekoliko hiljada godina. On je tipičan za orijent, gde je nugat poznat i pod imenom haloua ili halwa, a sve od reči hlou, koja znači sladak.

Nazivom nugat se označava širok dijapazon slatkiša, a zajedničko im je to da su to slatki deserti napravljeni od orašastih plodova slepljenih slatkom pastom. U suštini za nugat može da se kaže da je pra-pra-prabaka svih slatkiša na Bliskom istoku, u Indiji, pa čak i na Balkanu.

U svetu nugat nazivaju različitim imenima. U Italiji je Torrone, dok u Francuskoj nosi ime touron ili nougat, a za špance je jednostavno turron.

Kod nas je poznat i voljen kao nugat alva. Priprema nije među najsloženijim kulinarskim poduhvatima, pa čak i kuvari-poslastičari početnici mogu da iznenade svoje najbliže domaćom nugat alvom.

Za pripremu su vam potrebni sledeći sastojci: 1 belance, 2 šolje šećera u prahu, 1 kašičica glukoze, 2 kašike meda, 2 kašike vode i 60 g badema u listićima.

Šećer, glukozu, med i vodu promešajte i stavite u malu posudu na veoma slabu vatru, gde postepeno zagrevate smesu do 175 stepeni. Za to vreme umutite belance u sneg. Postepeno ga dodajte u istopljene namirnice.

Smesu mešajte dok se ne zgusne, a zatim dodajte bademe i sipajte sve u odgovarajuću posudu, koju ste obložili papirom za pečenje. I odozgo stavite papir za pečenje, pa sve pritisnite drugom težom posudom. Kada se smesa stvrdne, gotova je za posluženje.

Pogledaj više

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji