Paelja je špansko jelo, koje dolazi iz oblasti Mediterana i u delu Valensije.
Predstavlja pirinač, koji ima suv izgled i u društvu je mesa, morskih plodova, ribe, povrće, sve to u raznoj kombinaciji. Savršena valensijanska paelja se pravi na vatri ili gasu (sa specijalnim aparatom pajerom) u plehu, koji se zove paelja, odatle dolazi i ime. Na španskom se izgovara Paeja.
Ako se pitate koja je tajna ovog jela i kako bude toliko ukusno, treba da znate da osim kvalitetnih sastojaka koji se koriste za njenu pripremu, izuzetno važnu ulogu igra i pirinač za paelju.
Paelja se obavezno pravi sa okruglim sortama pirinča, nikada sa pirinčem dugog zrna.
Među omiljenim i preferiranim sortama je pirinač Bomba, čija se masovna proizvodnja takođe odvija na teritoriji Valensije.
Bomba je jedan od najkorisnijih sorti pirinča zbog njegovog kvaliteta da upije više tečnosti i da se ne raspada, omekša ili postane kašast. On upija sve ukuse i mirise bujona, ima sposobnost da ih zadržava i kao bomba, koja nikad neće pući ili eksplodirati.
Osobina da ne pušta skrob pomaže zrnima da stoje posebno i da se ne lepe, što je cilj jedne lepe paelje.
Karakteristične dimenzije zrna sorte Bomba su 5,2 cm, ali može udvostručiti obim prilikom kuvanja. Koliko god da preterate sa kuvanje, ovaj pirinač se teško izgnječi, skoro je nemoguće. U sirovom obliku zrna su obla, ali nakon termičke obrade se malo izduži.
Cena pirinča Bomba je malo viša zbog toga što mu nije potrebna specifična i velika briga, kao i specifični klimatski uslovi u kojima treba da zri.
Iz tog razloga njegova proizvodnja nije mnogo velika, što ga čini pravim delikatesom.
Evo i tipičnog recepta za paelju! Ona je za pleh prečnika 42-46 cm.
Paelja valensijana sa Bomba pirinčem
Potrebni sastojci:
pirinač bomba - 400 g
pile - 500 g (komadi po 50-60 g)
zec - 500 g (komadi 50-60 g)
boranija - 200 g (obavezno ravna)
pasulj - 150 g, veliki
paradajz - 2 komada, srednji
šafran - 1-2 prstohvata, vlasi
puževi - 250 g, kuvani (po želji)
maslinovo ulje - 120 g
ruzmarin - 1 struk
aleva paprika - 1 supena kašika
bujon - na 1 deo pirinča oko 3-4 dela tečnosti (prema uputstvu na pakovanju) može i voda
Način pripreme: Dodajte povrće u zavisnosti od sezove - veoma je odgovarajuća artičoka. Ugrejte maslinovo ulje i u njemu prvo na tihoj vatri propržite piletinu, posle zečetinu. Obično komade od opo 50-60 g, isečene sa kostima ili bez. Nakon što meso bude gotovo, izvadite i odvojite sa strane.
Propržite paradajz, rendan i dodajte alevu papriku, kratko promešajte i sipajte tečnost. Vratite i meso, posolite. Stavite puževe i povrće - pasulj prethodno skuvan, a sve ostalo lagano blanširajte da biste bili sigurni da sastojci neće ostati sirovi.
Pojačajte vatru i kad provri dodajte grančicu ruzmarina i šafran. Sipajte pirinač ravnomerno i više nemojte pipati niti mešati. Nakon 5 minuta smanjite vatru i jelo vri ukupno 18-20 minuta ili dok ne upije tečnost. Grančica ruzmatina se vadi 10-og minuta, da ukus ne bi bio mnogo jak i da ne bi preovlađivao.
Gotovu paelju ukrasite trakicama crvene paprike i komadima limuna. Možete pokriti 5 minuta ili ostavite nepokriveno, za isto vreme, da bi pirinač odmorio, kako to kažu španci.
Prijatno!
Komentari