Avokado do skoro nije bio popularan kod nas, a sada se svakodnevno može naći na našoj trpezi. Postoji mnogo razloga za to. Avokado je izuzetno korisno voće koje organizmu daje mnogo vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina.
Ne znaju mnogi da se ustvari koštica avokada može opredeliti kao super hrana. Ona je bogata velikom količinom vlakana i aminokiselina, koji su od velikog značaja za sprečavanje raznih bolesti.
U koštici avokada se nalazi blizu 70 posto aminokiselina u voću. Zahvaljujući njima možete smanjiti nivo lošeg holesterola, a tako i rizik kardiovaskularnih bolesti. Koštica voća leči stomačne probleme i ima protivtumorno dejstvo, pomaže u borbi sa viškom kilograma i jača imunitet.
Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanasa koštici avokada, njeno konzumiranje sprečava preveremeno starenje, hrani kosu i deluje blagotvorno kod problema sa štitnom žlezdom
Ali kako se tačno konzumira koštica avokada?
Možete odvoijiti braon koricu koštice i jesti je sirovu, ali treba da imate u vidu da ukus nije baš prijatan.
Druga varijanta je da je oljuštite, ispečete dok ne dobije braon boju i da se sameljete u blenderu. Tako ćete moži da dodate po malo kao začin u salate i druga jela ili da potopite 1 kašičicu u vrelu vodu i da pijete kao čaj.
Pročitajte i kako uzgajati avokado iz koštice i za šta se koriste listovi avokada.
Komentari