Avokado je nezaobilazan proizvod u svetskoj kuhinji. Nazivaju ga i krokodilskom kruškom zbog hrapave površine i karakteristične zelene boje.
Avokado dobija široku popularnost, sadrži više od 20 vrsta vitamina, aminokiselina, vlakana, korisnih masti i mikro elemenata. Plod je izuzetno koristan, pruža nezamenljivu korist za kožu, telo i zdravlje.
Štaviše, skoro svaki deo pruža određene koristi, čineći njegovu upotrebu još širom.
Prihvaćeno je da pre konzumiranja avokada treba oguliti tanak sloj kože i ukloniti košticu. Iznenađujuće ili ne, koštica avokada takođe može da se koristi.
Korišćenje koštice od avokada
U stvari, 70% aminokiselina u sastavu avokada nalazi se upravo u koštici avokada. Pruža niz zdravstvenih beneficija – reguliše visok holesterol, štiti od koronarne bolesti, sprečava kardiovaskularne bolesti itd.
Zbog gorkog ukusa, košticu je teško jesti.
Da biste koristili košticu avokada, možete ukloniti njen gornji braonsloj u obliku opne. Zatim je možete iseći i peći na laganoj vatri.
Kada dobije zlatnocrvenu boju, možete ostaviti košticu da se ohladi i osuši. Sameljite je u mlinu za kafu i koristite kao napitak koji kuvate u vrućoj vodi oko 10 minuta. Gotov bujon treba ohladiti i konzumirati tokom dana.
Druge upotrebe koštice avokada
- Dodatak za supe, salate od avokada, testenine, pirinač, pomfrit itd.;
- Kao začin glavnim jelima uz meso ili u čorbama od povrća.
Takođe naučite kako da koristite listove avokada, kako da isečete avokado i koje namirnice idu uz avokado.