Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je avokado koristan?

Da li je avokado koristan?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
261225
avokado

Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan širom sveta.

Ovo voće se razlikuje od ostalih po ne tako slatkom ukusu. Uprkos tome, botaničari definišu avokado kao voće, jer ima mesnatu teksturu, relativno sladak ukus i raste na drvetu. Još jedna značajna karakteristika koja razlikuje avokado od drugog voća je njegov sastav. Dok većina voća sadrži uglavnom ugljene hidrate, avokado ima samo zdrave masti. Pored velikog značaja u svetu kulinarstva, avokado takođe nudi niz koristi za ljudsko zdravlje.

Evo nekoliko razloga zašto se avokado svrstava među 10 najzdravijih namirnica:

Pomaže u regulisanju holesterola

Avokado je izuzetno korisno voće koje štiti organizam od srčanih oboljenja. Prema istraživanjima, svakodnevna konzumacija voća smanjuje nivoe triglicerida i lošeg holesterola, dok doprinosi povećanju dobrog holesterola.

Reguliše optimalnu težinu

Prema naučnim studijama, konzumacija avokada pomaže u regulisanju optimalne telesne težine i uspostavljanju normalnog indeksa telesne mase. Štaviše, redovna konzumacija avokada doprinosi nižem nivou gojaznosti i sprečava nastanak metaboličkog sindroma. To je zbog visokog sadržaja vlakana u sastavu voća. Ubrzavaju gubitak težine tako što pružaju osećaj sitosti i regulišu nivo apetita.

Pomaže telu da apsorbuje korisne supstance

da li je avokado koristan

Neke korisne supstance kao što su vitamini i antioksidansi su rastvorljive u mastima, što znači da se moraju uzimati sa mastima da bi se pravilno apsorbovale. Uz pomoć masti u avokadu, voće pomaže telu da prihvati korisne materije iz drugih proizvoda. Zato se avokado dobro slaže ne samo po ukusu, već i nutritivno uz razne vrste povrća i mesa.

Održava dobro zdravlje očiju

Avokado sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin. Zahvaljujući njima, voće pomaže u smanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte, koje su među glavnim očnim bolestima kod odraslih.

Reguliše optimalne nivoe pritiska

Sastav avokada ima bogat sadržaj minerala kalijuma, koji je povezan sa regulacijom normalnog pritiska. Sadržaj kalijuma u ​​avokadu dodatno smanjuje rizik od oštećenja bubrega i kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje rizik od problema sa kostima

Avokado se smatra izuzetno korisnim voćem koje ima pomoćnu ulogu u jačanju kostiju. Redovna konzumacija avokada smatra se preventivnom merom protiv zapaljenskih procesa u kostima, suzbijanjem i lečenjem simptoma artritisa.

Pogledajte i neke ideje za pripremu ukusnog i zdravog avokada:

- supe sa avokadom;

- predjela sa avokadom;

- salate sa avokadom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest