Kako se čisti som?

Kako se čisti som?
Fotografije: bonapeti.rs

Prodavci riba nam odavno nude uslugu čišćenja ribe prilikom same kupovine, ali čak i da nemate tu sreću da je riba koju ste kupili očišćena, prateći ovaj savet, lakše ćete završiti posao, koji samo na prvi pogled izgleda neprijatan i težak.

- Za čišćenje ribe potreban vam je oštar nož ili kuhinjske makaze;

- Pre čišćenja soma - utrljajte so na ruke, kako vam se som ne bi klizao, a na kožu soma utrljajte sok od limuna, da bi neutralisali miris;

- Pre nego što rasečete trbuh soma, očistite krljušti (ako ih uopšte ima). Tupom stranom noža pritisnite uz telo ribe i energičnim pokretima čistite ribu od repa prema glavi;

- Uzmite žicu za sudove i trljajte ribu, kao kada trljate dobro zagorelu šerpu. Žica će pokupiti svu sluz sa tela soma. Operite je i nastavite sa trljanjem, ponovite sve nekoliko puta, dok koža ribe ne postane bela i hrapava.

- Otvorite trbušnu šupljinu ribe i pazite da ne oštetite creva i žučnu kesu, kako meso ribe ne bi postalo gorku i kako ne bi uništili njegov ukus.

- Operite soma;

- Okrenite soma kičmom prema gore i izgnječite ga tupom stranom noža po dužini skeleta. uklonite rep i glavu, kako bi pristupili kičmi i odstranite njegov skelet.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji