Prodavci riba nam odavno nude uslugu čišćenja ribe prilikom same kupovine, ali čak i da nemate tu sreću da je riba koju ste kupili očišćena, prateći ovaj savet, lakše ćete završiti posao, koji samo na prvi pogled izgleda neprijatan i težak.
- Za čišćenje ribe potreban vam je oštar nož ili kuhinjske makaze;
- Pre čišćenja soma - utrljajte so na ruke, kako vam se som ne bi klizao, a na kožu soma utrljajte sok od limuna, da bi neutralisali miris;
- Pre nego što rasečete trbuh soma, očistite krljušti (ako ih uopšte ima). Tupom stranom noža pritisnite uz telo ribe i energičnim pokretima čistite ribu od repa prema glavi;
- Uzmite žicu za sudove i trljajte ribu, kao kada trljate dobro zagorelu šerpu. Žica će pokupiti svu sluz sa tela soma. Operite je i nastavite sa trljanjem, ponovite sve nekoliko puta, dok koža ribe ne postane bela i hrapava.
- Otvorite trbušnu šupljinu ribe i pazite da ne oštetite creva i žučnu kesu, kako meso ribe ne bi postalo gorku i kako ne bi uništili njegov ukus.
- Operite soma;
- Okrenite soma kičmom prema gore i izgnječite ga tupom stranom noža po dužini skeleta. uklonite rep i glavu, kako bi pristupili kičmi i odstranite njegov skelet.
Komentari