Patlidžan je povrće iz porodice Pomoćnica (krumpirovke). Sazreva na leto. Okruglog je oblika ili je duguljast i ima tamno ljubičastu boju.
Niskokalorično je povrće, sa blago gorkim ukusom i lako se melje. Blago gorak ukus patlidžana se uklanja tako što se posoli i ostavi se da odstoji određeno vreme.
Ali kako da ogulimo patlidžan?
Varijanta br. 1: Patlidžans e opere vodom, njegova drškica se odseče i guli se po dužini na trake. Zreo patlidžan se veoma dobro guli nožem za guljenje krompira. Nezreo patlidžan - samo nožem.
Varijanta br. 2: Sipajte vodu u šerpicu i dovedite je ddo ključanja. Dodajte so. So će pomoći da se poveća tačka ključanja. Kada voda provri, treba da stavite patlidžan u vruću tečnost, prateći da ceo patlidžan bude potopljen u vodu.
Povrće treba da bude u vodi ne više od tri minute. Viljuškom izvadite patlidžan iz vode ili posebnom hvatalicom za roštilj na primer.
Nakon toga je potrebno da se patlidžan ohladi, a posle se nožem uklanja koža.
Gotov oguljen patlidžan može mirno da se uključi u recepte kao što su Lazanja sa patlidžanima, Pečeni patlidžan na roštilju, Punjeni patlidžan sa paradajz sosom.
Komentari