Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je majonez koristan?

Da li je majonez koristan?

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Majonez

U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance.

Visokokalorični punomasni majonez ima manje hemije, više mleka u prahu i jaja u prahu, kažu stručnjaci.

Nije korisno jesti majonez ako imate povećanu kiselost želuca, alergiju na sirćetnu kiselinu i jaja. Majonez se takođe ne preporučuje deci mlađoj od pet godina.

Zašto majonez može biti koristan

Umak

Što se tiče koristi, majonez može biti koristan na mnogo načina, posebno kada je kvalitetan. Osnovna komponenta običnog majoneza je ulje. Sadrži vitamine E, F i beta karoten.

Senf, koji je u sastavu majoneza, ima eterična ulja, mineralne soli i vitamine B1 i PP, a jaje u prahu sadrži vitamine grupe B, vitamin A i lecitin.

Lecitin je neophodan za prevenciju i lečenje bolesti povezanih sa poremećenom aktivnošću nervnog sistema. Pored toga, jača pamćenje, pomaže u apsorpciji vitamina, posebno onih rastvorljivih u mastima.

Lecitin štiti jetru od štetnog dejstva konzervansa, toksina, lekova i alkohola. Vitamini grupe B su uključeni u sve ćelijske procese, a vitamin E obezbeđuje normalnu apsorpciju kiseonika.

Vitamin A pomaže da se neutrališu neke činjenice koje negativno utiču na ljudski organizam. Nedostatak vitamina A, koji je rastvorljiv u mastima i koji treba konzumirati samo sa uljem, maslinovim uljem, majonezom ili kremom, dovodi do problema sa kosom i kožom.

Koji je najbolji i najzdraviji majonez

Домашна майонеза с лимон

To je uglavnom zbog jaja, koja su često alergen. Naravno, najukusniji i najkorisniji majonez je onaj koji sami napravite kod kuće.

Za domaći majonez umutite 1 žumance sobne temperature sa 1 kašikom dižon senfa.

Posolite i pobiberite i mešajte drvenom kašikom u jednom pravcu. Dodajte 150 ml maslinovog ulja kap po kap uz stalno mešanje. Kada se smesa zgusne, maslinovo ulje se sada može dodati u tankom mlazu.

Kada se majonez odvaja sa ivica posude, dodajte 2 kašike vinskog sirćeta i promešajte. Majonez će postati beo i postati vodenastiji. Ovaj domaći majonez može da se čuva u frižideru do tri dana u dobro zatvorenoj tegli.

Malo istorije majoneza

Postoje najmanje dve verzije pronalaska poslastice koju vole hiljade ljudi širom sveta. Obe priče su vezane za grad Majon, ali se odnose na različite istorijske događaje.

Prema jednoj od njih, 1757. godine opkoljeni grad Majon morao je da se spasava od gladi, a osim jaja i maslinovog ulja nije bilo ničega. Svi su jeli omlet i jaja, ali je jedan kuvar napravio ukusan sos od jaja, maslinovog ulja i začina.

Prema drugoj priči, 1782. godine bila je velika gozba na ostrvu Majon, gde je poslužen ovaj neverovatan proizvod. Tada je postao popularan širom Evrope, gde su ga zvali majonski sos.

Pogledajte takođe:

- Kako popraviti zgrudvani majonez;

- Kako prepoznati kvalitetan majonez;

- Kako napraviti majonez od mleka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest