Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Sosevi od majoneza - vrste i priprema

Sosevi od majoneza - vrste i priprema

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Sosevi od majoneza - vrste i priprema

Sosevi od majoneza su najčešći emulzioni sosevi. Majonez sos, čija je tehnologija pripreme iznenađujuće jednostavna, može biti odličan začin za svako jelo i salatu za svaki dan.

Tradicionalni emulgator koji se koristi u pripremi majoneza je suvo žumance. Za soseve se koriste i mleko u prahu, želatin, proteinski proizvodi od soje, pektin itd. Morate da znate da je u standardima mnogih zemalja majonez je sos, sastavljen od biljnog ulja, začina i proizvoda od jaja. U zavisnosti od koncentracije ulja, postoje redak majonez, majonez i pasta od majoneza.

Retki majonez se pravi sa malim sadržajem masti i ima tečnu konzistenciju. Koristi se za prelive ili dresinge za razne salate i hladna jela.

Uobičajeni majonez ima konzistenciju guste pavlake i priprema se sa biljnim uljem do 80%. Glavni predstavnik je tradicionalni majonez od jaja.

Majonez paste imaju gustu konzistenciju, pogodnu za namaz i koriste se za pripremanje sendviča. Pripremljeni su sa visokim sadržajem uljne faze, čiji je deo hidrogenizovano biljno ulje.

Sos od majoneza

Kada pravite majonez, moguće je da se sos preseče i da se odvoji masnoća na površini. U takvim slučajevima, da bi se vratio izgled klasičnog sosa, potrebno je majonez mutiti u malim porcijama dodavanjem svežeg žumanca ili da dodate malo hladne vode uz snažno mućenje.

Popularni sosovi u kuvanju

Sastav uključuje biljno ulje, tvrdo kuvana žumanca, sirće, senf i so.

Pripremite bešamel sos od smeše brašna na maslacu i mleku i nakon što se ohladi dodajte narendano žumance, još malo rastopljenog maslaca i sirće. Dodajte so i senf. Ako je konzistencija previše gusta, može se dodati malo vode.

Majonez sa pavlakom se priprema dodavanjem guste pavlake, soli, šećera i bibera osnovnom majonezu. Služi se uz pečeno meso, prženu ili kuvanu ribu ili kao preliv za salatu.

Majonez sa uljem od oraha pravi se uz dodatak orahovog ulja, pektina od jabuke i proizvoda od prirodnih proteina.

Prilikom pripreme majoneza od soje, kuva se soja ili sojino brašno. Priprema se homogena kaša u koju se dodaju dodatni stabilizatori - proizvodi prethodno natopljeni vodom.

Majonez
Fotografija: Lilia Tsacheva/Lipodve

Dodavanjem širokog spektra proizvoda i začina u ukusne soseve od majoneza možete dobiti nove i potpuno različite ukuse. Pored toga, sos na bazi majoneza lako je pripremiti kod kuće, koristeći jednostavne i pristupačne sastojke.

Majonez sos je veoma popularan i široko korišten dresing, koji često dopunjuje bilo koje jelo. Priprema se vrlo brzo i ekonomično, a dovoljno je bogat, nežan, mirisan i ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest