Odavno je dokazano da pečurke sadrže ogromnu količinu antioksidanasa, koji sprečavaju oksidativni stres. kada se u našem telu proizvodi energija, stvara se stres zbog slobodnih radikala. Oni mogu da naštete ćelijama i DNK, a to vodi do poremećaja kao što su demencija, srčane bolesti i dr.
Pečurke su super hrana sa bogatim sadržajem vitamina, vlakana, proteina i korisnih hranljivih materija kao što su selen i vitamin D. Zahvaljujući materiji glutation i ergotionein, telo se čuva od oksidativnog stresa. Glutation je međućelijski antioksidans koji je povezan sa sposobnošću da održava normalno funkcionisanje imunog sistema i da se suprotstavi nekim kancirogenima i toksinima. Ako postoji dovoljna količina ovih materija, poboljšava se opšte stanje organizma i deluje kao profilaktika brojnih bolesti.
U zavisnosti od vrste pečurke, varira količina materija ergotionina i glutationa. Od svih poznatih vrsta pečurki, najviši nivo ovih materija ili u vrsti Pročini - šampioni najvišeg nivoa antioksidanasa u borbi protiv stresa.
Redovan unos pečuraka stimuliše imunitet i smanjuje upalne procese u organizmu. Ljudi koji uzimaju više ergotionina u svojoj ishrani imaju niži stepen neurodegenerativnih oboljenja.
Najviše pečuraka konzumiraju Italijani i Francuzi, na račun toga, ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država uzimaju manje od ovog antioksidansa i zato kod njih postoji veći stepen obolelih. Najopasnije su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.
U budućnosti će se detaljnije proučavati da li su antioksidansi u pečurkama efektivni kod ovih bolesti. Sa malo ugljenih hidrata i niskokaloričnih materija pečurke treba da pristustvuju na trpezi tokom cele godine, tako će nas one čuvati od stresa i drugih bolesti.
Komentari