Sama reč butermilk (buttermilk) u prevodu sa engleskog označava puter mleko ili maslac mleko, a negde se naziva mlaćenica. U suštini je napitak veoma sličan jogurtu, ali je malo gušći i sa većom količinom masnoća. Nastaje kao proizvod dobijanja domaćeg putera od jednakih količina svežeg i kiselog mleka.
Lako fermentiše i za dan-dva dobija lagano kiselkasti ukus.
Ima mnogo recepata u kojima je kao namirnica potrebna mlaćenica. Na žalost, gotova mlaćenica nije namirnica koja je pronašla put do raftova u većini prodavnica prehrambenih proizvoda.
Ovo nije razlog da se odreknete nekih recepata ili da odustanete od pripreme ukusnih jela, koja se pripremaju sa mlaćenicom. Rešenje je lako - treba sami da ga pripremite.
Mlaćenicu možete da pripremite na nekoliko načina:
- promešajte jednu šolju svežeg mleka sa jednom kašikom sveže isceđenog soka od limuna;
- promešajte jednu šolju svežeg mleka sa jednom kašikom sirćeta;
- promešajte jednu četvrtinu svežeg mleka sa 3 četvrtine šolje kiselog mleka.
Dobijenu smesu promešajte i sačekajte oko 15 minuta i nakon toga je vaša mlaćenica gotova.
Komentari