Bonapeti.rs»Saveti»Može li se Uskršnji kolač napraviti od gotovog testa?

Može li se Uskršnji kolač napraviti od gotovog testa?

Može li se Uskršnji kolač napraviti od gotovog testa?
Fotografije: Vanya Georgieva

U pojedinim krajevima Balkana tradicija kaže da za Uskršnju trpezu obavezno treba pripremiti ušećereni Uskšnji kolač sa nitima. Ipak, mešenje ovog Uskršnjeg kolača- kozunaka nije lak zadatak i ne može ga baš svaka domaćica uspuniti u potpunosti sa zadovoljavajućim rezultatom. Zbog toga, praktične domaćice postavljaju pitanje - može li se Uskršnji kolač napraviti od gotovog testa?

Odmah dajemo odgovor - Da. Možete napraviti Uskršnji slatki kolač od gotovog testa, samo je važno da znate da ga umesite dodatno i da ga pretvorite u ukusan i aromatičan kolač, koji po ničemu neće zaostajati u odnosu na domaći.

Ako kupite gotovo testo za Uskršnji kolač u prodavnici, ono neće biti istog kvaliteta kao jedan kozunak umešen u domaćim uslovima i pun aroma. Testo možete da poboljšate tako što ćete ga razvući dlanovima na nauljenu radnu površinu i da mu zatim dodate narendanu koru jednog limuna ili pomarandže.

Ako volite aromu ruma ili vanile, možete ih dodati odozgo. Masnoća je veoma važna za Uskršnji kolač i važna je za sam ukus i kvalitet pečenja. Istopite maslac i promešajte ga sa uljem, može i svinjska mast, ako je volite, a može biti i samo maslac.

Na razvučeno testo na radnoj površini poprskajte malo masnoće i počnite da mesite. Premazujte radnu površinu i ponovo razvlačite testo, pa ga sklapajte u oblik pisma. Kašikom sipajte masnoću, pritiskajte dlanovima i razvlačite. Umotajte testo kao konopac, umotajte ga i ponovo razvucite, pa sakupite.

Ovako možete obrađivati testo dok se sva masnoća ne sjedini sa testom. Zapamtite da, što više masnoće ima, Uskršnji kolač će biti ukusniji i vazdušastiji. Testo ne treba da bude tvrdo, već dosta mekše od standardnog testa za hleb ili pogaču.

Oblikovanje je, takođe, veoma važan detalj za kvalitetan Uskršnji kolač. Najbolje ispada kada napravite konopce u koje stavite sušeno voće, koje ste prethodno potopili u rum. Možete da dodate i ratluk. Lagano uvrtite konopce od testa i ispletite pletenicu, koja ne treba da bude previše čvrsta.

Ako se pridržavate ovih saveta, dobićete prekrasni Uskršnji kolač od gotovog testa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni