bonapeti.rs»Saveti»Kako da čuvamo jabuke?

Kako da čuvamo jabuke?

Mariana V.Mariana V.
Džedaj
1641
Kako da čuvamo jabuke?

Voćari će vam reći da je lakše uspeti da obezbede dobar rod i da ga uberu, nego da ga sačuvaju tokom hladnih meseci, kako se ne bi pokvario, posebno u gradskoj sredini. Ipak, to što čuvanje jabuka nije posebno lak posao, ne znači da je nemoguća misija.

Jedna od najvažnijih stvari je da odaberete pravu sortu, jer nisu sve sorte jabuka podložne čuvanju na duži vremenski period. Osetljive letnje sorte jabuka brzo gube svoje kvalitete i zbog toga je bolje da se orijentišete na kasne jesenje i zimske sorte, koje su bolje prilagođene dugotrajnom čuvanju.

Preporučuje se da čuvate ne potpuno sazrele plodove. Takođe, treba da imate prostoriju sa relativno stalnom temperaturom oko +4 stepena (kao u frižideru) i visokim nivoom vlažnosti vazduha. Idealno, za ove potrebe je podrum ili slična prostorija u kojoj temperatura neće pasti ispod nule.

Jabuke za čuvanje treba da budu potpuno zdrave, bez pokvarenih delova i tačaka, ne previše sazrele, ali ni previše zelene.

Trebalo bi da svaki plod posebno umotate, kako se međusobno ne bi dodirivali i imali kontakt. Možete da jabuke umotate u papir, novine ili papirne salvete.

U slučaju da vam se čini da je to previše posla, možete da dno gajbice ili plastične posude pospete strugotinama od drveta i da ređate sloj na sloj jabuka, a da svaki sloj prekrijete drvenim strugotinama. Na ovaj način istovremmeno obezbeđujete distancu između plodova i dovoljnu količinu vazduha koja struji između njih.

Ako je vlažnost u prostoriji za čuvanje jabuka previše niska, možete da drvene strugotine zamenite peskom, koji ste prethodno pomešali sa malo pepela.

Poštujte ove savete za čuvanje jabuka, kako bi i u sred zime mogli da pripremite ukusnu voćnu salatu, omiljenu štrudlu ili pak kolač od jabuka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji