bonapeti.rs»Saveti»Šta je lutein?

Šta je lutein?

Mariana V.Mariana V.
Džedaj
1641
Šta je lutein?

Većina je čula za lutein i za njegovo korisno dejstvo na zdravlje očiju, ali koliko je onih, koji znaju šta tačno on predstavlja.

Lutein je antioksidans, sličan zeaksantinu. To su supstance karotenoidne strukture iz grupe beta-karotena. U prirodnom obliku lutein se sintetizuje u velikim količinama u različitim biljkama za zelenim listovima, kao što su spanać, kovrdžavi kupus ili kelj.

Moćna antioksidantska svojstva luteina se najviše osećaju u očima. Retina (mrežnjača) svakog oka ima osobinu da sintetiše lutein, koji ima za cilj da je čuva od slobodnih radikala u organizmu i da poboljša apsorbciju plave svetlosti.

Lutein u prirodnom obliku je estar masnih kiselina, a takođe je i izomer zeaksitanina, t.j. razlika između dva jedinjenja je u jednoj jedinoj vezi.

Slično ostalim karotenoidima, lutein se takođe veoma lako usvaja u telu, ali da bi to bilo moguće, treba da postoje tačno određeni uslovi. Obavezno je prisustvo masnog jedinjenja, jer se lutein rastvara u mastima.

Kada se dobija od biljnih izvora, on se ne usvaja toliko dobro od strane organizma i zbog toga je najbolje da jedete jaja, kao izvor luteina, a ne spanać ili kelj. Dobra vest je da je bioaktivnost luteina u telu visoka, nezavisno od toga da li je uzet na prirodan način ili u formi nekog dodatka ishrani.

Ovde je važno da napomenemo, da unos luteima u telo nije direktno povezan sa nivoom luteina u očima - veza između njih nije direktno proporcionalna, već skoro dva puta niža.

Postoji čitav niz namirnica, koje možete da uključite u svakodnevnu ishranu. Najbogatiji izvor luteina je i dalje spanać, ali najbolji odnos između prisustva luteina i njegovog usvajanja od strane organizma je kod žumanca, u kome ima između 150-600 mkg luteina.

Kao i kod ostalih karotenoida, njegova koncetracija ostaje visoka i nakon termičke obrade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji